Bár érthetetlennek tűnik, hogy miért esznek nagyon sokan olyan ételeket, amelyek rendkívül veszélyesek lehetnek, az okok között szerepel a kulturális hagyomány, mely akár évszázadokra is visszanyúlhat. Ezen ételek gyakran a hagyományok őrzését jelentik egyes népek számára, miközben köztudott, hogy fogyasztásuk gyakran nagy kockázattal jár.
Veszélyes ételek, melyek napjainkban is nagy népszerűségnek örvendenek
Fugu
E japán különlegesség, a fugu, azaz gömbhal elfogyasztása végzetes lehet, amennyiben a halat nem megfelelően készítik el. A mérgezés bénulást eredményez, miközben az áldozat teljesen a tudatánál van; a légzőizmok lebénulása okozza a fulladásos halált, jellemzően 8 órán belül.
A gömbhal fogyasztását és árusítását Japánban már régóta próbálja szabályozni az állam, volt, amikor betiltották a fogyasztását, de az ország nyugati részeiben, ahol gyengébb volt a központi hatalom, ugyanúgy fogyasztották tovább a veszélyes ételt.
Napjainkban a fugut csak az erre szakképesítést szerzett fuguséfek dolgozhatják fel; az az étterem, melynek étlapján fugu szerepel, köteles ilyen szakembert foglalkoztatni. Szigorúak a szabályok a tekintetben is, hogy a hal feldolgozása közben keletkező hulladékkal mit kell csinálni: azt külön dobozba zárva kell veszélyes hulladékként kezelni.
A máj felszolgálása és árusítása azonban szigorúan tiltott, bár egyes források szerint ez nem akadályozza meg az illegális kereskedelmét.
A fugu elfogyasztása végzetes lehet, amennyiben a halat nem megfelelően készítik el – fotó: Shutterstock
Ackee
Az ackee egy Nyugat-Afrikában, különösen Jamaicában alapvető fontosságú, szimbolikus jelentőségű gyümölcs, amit csak akkor szabad elfogyasztani, amikor már teljesen érett és megfelelően elő is készítették. Az éretlen gyümölcs és a magok egy hypoglycin A nevű toxint tartalmaznak, amely hányásos betegséget okozhat, és akár halálos is lehet.
Hákarl
A hákarl egy hagyományos izlandi étel, amely erjesztett cápahúsból készül. Ez az egyedi finomság erős ammóniaszagáról és jellegzetes ízéről ismert, és aki megkóstolja, nagy kockázatnak teszi ki magát. Ugyanis ha a hákarlt nem készítik el megfelelően, mérgező hatású lehet, és erős, görcsös hányást vagy más súlyos tüneteket okozhat, melyek végzetesek lehetnek.
Nyers vérkagyló
Kínában nyersen fogyasztják ezt a vörös húsú kagylóféleséget, ami napi több tíz liter vizet szűr át magán, mindenféle szennyeződéstől megtisztítva azt. Ennek során viszont tele lesz baktériumokkal, hepatitisz A- és E-vírussal, és elfogyasztásával súlyos, akár halálos mérgezést kockáztatnak az ínyencek.
Ökörbéka
Ez az afrikai országokban népszerű étel is rendkívüli veszélyekkel járhat, ugyanis mérgezést és halálos veseelégtelenséget okozhat, ha nem teljesen kifejlett állapotában fogyasztják el.
Majomagyvelő
Több országban is fogyasztják, pedig igen veszélyes, mivel halálos prionbetegséget okozhat. A prionbetegségek olyan neurodegeneratív betegségek, amelyet prionok, azaz rendellenes működésű fehérjék okoznak. Ezek a prionok képesek megváltoztatni a normál fehérjék szerkezetét is, ami sejtkárosodáshoz és agyi degenerációhoz vezet.
Forrás: noklapja.hu
Indexkép: Shutterstock