Mi magyarok büszkék vagyunk az ételeinkre, de azért azzal is tisztában vagyunk, hogy sok idelátogató külföldi furán néz némelyik általunk imádott fogásra. Most azonban az is kiderült, hogy melyek ezek pontosan.

A tíz, legkevésbé kedvelt magyar étel listáját a www.tasteatlas.com nevű oldal tette közé, de megtalálható itt a 10 legkedveltebb ételünk is, legalábbis a lista, és a külföldiek szerint.

A híres lista

Az utóbbi időben divatossá vált, hogy külföldiek tesztelik más nemzetek ételeit. Általában ilyenkor olyan tradicionális ételeket kóstolnak meg, amelyek nagyon különböznek az általuk megszokott ízektől. Éppen emiatt az eredmény általában igencsak meglepő.

A Taste Atlas több mint 22 ezer éttermet, 10 ezer ételt és közel 6000 helyi alapanyagot mutat be az oldalán, azonban az oldal szerkesztői nem gasztronómiai szakemberek, így a listáikat sem ez alapján állítják össze. Mégis, nagyon sokan kedvelik az oldalt, és várják az újabb listákat.

pacal

A külföldiek "nemszeretem" listájának élén a pacalpörkölt áll. Fotó: Shutterstock

A Tasteatlas nevű oldal tízes listája szerint a külföldiek által legkevésbé kedvelt magyar étel a pacal, melyet a mákos tészta követ, a dobogó harmadik helyére pedig a borleves került fel.

A negyedik a krumplileves, az ötödik pedig a Stefánia szelet, de a listán szerepel még a kókusz kocka, a vadas és a jobb sorsa érdemes haltepertő is.

De a Tasteatlas.com közzétette a top 50 legnépszerűbb magyar fogást is, melyek között első helyet foglal el a gulyás, második a paprikás csirke, a bronzérmes pedig a krémes. De a kedvelt ételek között ott van a pogácsa, a lángos és a kürtöskalács is.

De mi is az a pacal?

De vajon mivel érdemelte ki a pacal a cseppet sem előkelő első helyet, a külföldiek által leginkább utált magyar ételek listáján? A pacal, lássuk be, nagyon megosztó étel. A pacalt valaki vagy utálja, vagy szereti. Köztes állapot általában nem létezik a pacallal kapcsolatban.

Akik szeretik, azok szinte rajonganak érte. Léteznek internetes rajongói oldalak is, ahol mindenki megoszthatja, hogy készíti, vagy éppen hol kóstolta a legjobb, vagy éppen a legrosszabb változatát. Ha pedig egy étterem igazán kiváló pacalt készít, akkor számíthat rá, hogy pacalrajongók hada fog ellátogatni oda egy kis finomságért.

A pacalpörkölt azért is megosztó, mert sokan ódzkodnak a gyomorból-gyomorba megoldásoktól. Mert hogy a pacalpörkölt nem másból készül, mint a szarvasmarha elő-gyomrából, amit az állat a kérődzéshez használ. Magát az oltógyomrot nem esszük meg. Az előgyomor legnagyobb része a bendő, és ebből készül leginkább a pacal.

A bendő kinézete és bolyhossága miatt az étel ellenzői gyakran nevezik frottírtörülközőnek is a pacalt. A pacal tisztítása sem vonzó túlságosan, így sokakat ott veszít el a pacal, amikor megérzik annak jellegzetes szagát. Éppen ezért, ha nem akarunk végleg kiábrándulni a pacalpörköltből, mindenképpen tisztított pacalt vásároljunk, amelyiket egyben, vagy csíkozva is be tudunk szerezni. Azonban ekkor sem árt, ha betartjuk a sorrendet, és a főzést megelőzi az előfőzés vagy az abálás, amelynek szintén nem túlságosan ínycsiklandó az illata.

De nem csak nálunk vannak rajongói a pacalnak. Franciaországban és Olaszországban is nagyon kedvelt, és számtalan módon készítik el. A pacalpörkölt készítésére mindenkinek megvan a maga bevált módszere és receptje, amit természetesen a legjobbnak tart a világon.

Általában úgy kezdődik a folyamat, hogy a pacalt egyszer vagy kétszer, enyhén ecetes, babérleveles vízben átforrázzuk, majd leöntjük a levét. Van, aki félpuhára főzi, mások hagymán párolják, és utána adják hozzá a fűszereket, azonban arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy gyakori kevergetést igényel, különben le fog égni, és vele a szakács is.

A pacal íze pedig semmihez sem hasonlítható. Meg kell kóstolni, mert nagyon is megéri. Aki pedig szereti, az bátran adhat hozzá csülköt, körmöt, velőt, de van, aki még a gombás pacaltól sem riad vissza.

Szintén vitára ad okot a pacalrajongók között, hogy mivel is fogyasszuk a pacalt. Van, aki arra esküszik, hogy csakis kenyér érintheti a tányért, míg mások főtt krumplival szeretik igazán.

A regénybe illő pacal

Mint láthattuk, habár mi magyar ínyencfogásnak tartjuk, a pacal nagyon sok nemzet konyhájában megtalálható - tudjuk meg a divany.hu cikkéből. Ahogy pedig a világ számos, különleges fogásának, úgy a pacalnak sem tudtak ellenállni a művészek sem. Igen komoly irodalma van, így nem csupán a tányérban kap helyet, de még regényeket és verseket is megihletett a pacal.

pacal

Ha eddig nem tetted, adj egy esélyt a pacalnak. A híresztelésekkel szemben nagyon megéri megkóstolni, hiszen igazán finom. Fotó: Shutterstock

A portugál világváros, Porto, történetesen a pacalról kapta a ragadványnevét. 1415-ben a portugál hajók a spanyol Ceuta város ellen indultak, és a legénység csakis belsőséget, többek között pacalt tudott enni. Ezzel azonban semmi bajuk nem volt, sőt, mivel nagyon megszerették, Porto város egyik jelképe a babos, kolbászos portói pacal, a „tripas à moda do Porto" lett, a portóiakat pedig „tripeiros"-nak, vagyis pacalnyelőknek csúfolják.

Tessedik Sámuel evangélikus lelkész is imádta a pacalt, nem véletlenül nevezte „Drága egyetlen pacalom"-nak kedvesét, Szép Ilonkát. Karinthy Frigyes pedig természetesen a pacalból is szóviccet faragott: „Ó paclak pacla, pacalfosztó prosztó".

A Fradi legendás bokszolójának, Fehér Lajosnak is Pacal lett a beceneve, amit a háromszoros olimpiai bajnok, Papp Laci ragasztott rá. Lajos ugyanis imádta a pacalt, sőt, a marhabendőt kenyértészta közé rakta, és kisütötte. De még a Wikipedia is közel 60 pacalos ételt sorol fel szerte a világból.

A kínaiak csillagánizzsal és gyömbérrel fűszerezik, az indiaiak chilivel és korianderrel főzik meg, majd a végén lime-ot is csurgatnak rá. Spanyolországban Callos a la Madrileña, madridi pacal néven fogyasztják, míg a lengyelek flaki néven eszik, Törökországban pedig iskembe a neve, és a híres „iskembe corbasi" nevű pacallevest készítik belőle, amit fehér kenyérrel fogyasztanak.

Olaszországban, Svájcban és Németországban inkább a levesekben fogyasztják. a franciák pedig feltalálták a pacalkolbászt. A svájciak besamellel és sajttal készítik el, a mexikóiak pedig tacóban, akár reggelire is szívesen eszik.

Ahány ház, annyi recept

Mindenkinek megvan a maga bevált és szeretett pacalreceptje, így hát ötletadónak mi az általunk leginkább kedvelt változatot tesszük közzé.

Hozzávalók:

2 kg pacal, 10 dkg disznózsír, 12 dkg füstölt szalonna, 30 dkg vöröshagyma, 10 g fokhagyma, 5 g őrölt fűszerkömény, fűszerpaprika ízlés szerint, 30 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom és só, ízlés szerint.

A szalonnát vágjuk csíkokra, zsíron pirítsuk meg, majd vegyük ki a zsírból. Helyére kerüljön apróra vágott vöröshagyma, amit pirítsunk aranysárgára. Ezután vegyük le az edényt a tűzhelyről, és adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd tegyük vissza a tűzre, és öntsük fel egy kevés vízzel. Kockázzuk fel a zöldpaprikát és adjuk hozzá az ételhez, majd tegyük még bele a felkockázott paradicsomot is, és az egészet pároljuk lassú tűzön.

A tisztított, előfőzött pacalt csíkozzuk fel és adjuk a pörköltalaphoz. Fűszerezzük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, majd sózzuk ízlés szerint és öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Fedő alatt pároljuk készre, de folyamatosan ellenőrizzük, nehogy odaégjen.

Jó étvágyat kívánunk a pacalhoz, és az összes, listán szereplő ételhez, hiszen mondhat bárki bármi, mi magyarok aztán igazán tudunk jókat enni!