"Aki diófát ültet, az hosszabb távra gondolkodik" – szól a régi mondás. Ez tényleg igaz, hiszen a diófa – ha megfelelő módon ápolják – akár 80-100 évig is elél. Léteznek ültetvények, amelyek már 50 évesek és még a nehéz évjáratokban is egyenletes mennyiségben lehet róluk diót szüretelni. Némelyik ültetvény képes volt átvészelni az aszályt, szemben a fiatalabb, kisebb koronájú, intenzívebben kezelt ültetvényekkel. A titok a növényvédelemben és a folyamatos odafigyelésben van. A dió piaca viszont ennél lényegesen mozgalmasabb, komoly kihívások elé állítva a hazai termesztőkre – írja a novenyvedoszer.hu.

dió

A diófa – ha megfelelő módon ápolják – akár 80-100 évig is elél – fotó: pixabay.com

Mint írják, a héjasdió piacán a környező, meghatározó diótermelő országokban a termés az előrejelzések szerint a tavalyi szinten várható, bár Kaliforniából érkeznek olyan előrejelzések, hogy a nagy szárazság és az aszály miatt kevesebb lesz a mennyiség, de pillanatnyilag a tavalyi árszintekkel számolnak a termelők (a tavalyi felvásárlási árak 300-350 forint között mozogtak).

Mindaz, ami a külpiacokon történik a hazai diótermesztésre is hatással van, az ott elért termelési hozamok lényegesen jobbak. Amire nekünk is törekedni kellene az az, hogy elérjük azokat a termelési számokat, amiket a konkurenseink diktálnak.

Ez azonban csak úgy valósítható meg, hogy a diót, mint extenzív gyümölcsfajtát, átalakítjuk intenzív termesztési módra. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a területeket öntözhetővé kell tenni, sűríteni kell a térállásokat,  és folyamatos metszéssel meg kell teremteni azokat a körülményeket, hogy a fák növényvédelmileg jobban védhetők legyenek, illetve a napfény sokkal nagyobb mértékben érje azokon a részeken, ahol eddig nem.

A Fruitweb szakmaközi szervezet gyümölcstermesztésért felelős alelnöke, Takács Ferenc szerint a hazai fajták minőségére nincs és nem is lehet kifogás. Elmondta, sokan nem is gondolják, de a dió a termőterületét tekintve a harmadik legnagyobb az országban.

"A 2010-es években sokan gondolták úgy, hogy a dió piaca korlátlan, kicsi a befektetési igénye, bár hosszú a termőre fordulási ideje, de ennek ellenére kevés ráfordítással lehet rajta gyümölcsöt termelni és árbevételt elérni. A dió növényvédelme nagyon nehéz a különlegessége miatt, most már minden évben rendszeresen metszenünk kell, ezért nem lehet félvállról venni a növényt"

– fogalmazott az alelnök.

A tavalyi év csaknem lenullázta a termelőket, hiszen szabadon áramolhatott be az országba mindenféle külföldi dió Ukrajnából, Moldáviából. Ezek a meglévő biztos német, olasz piacainkra is befurakodtak – olyan áron kínálták, hogy a magyarok nem tudtak velük versenyezni.

A 2022-es történelmi aszály után pedig minden adott lett volna egy jó szezonhoz. Az idei évben az ország nagy részén rosszul sikerült a terméskötődés, aztán jött a rendszeres csapadék, ami szaporította a növényvédelmi feladatokat is, mivel megjelentek a különböző gombabetegségek. Most pedig a légköri aszály jelent újabb kihívást.

Ennek ellenére mégis megnövekedett a diótelepítés iránti kedv, elsősorban Szabolcsban, ahol a támogatásoknak köszönhetően a termelők átvették a piacvezető szerepet. Sajnos a termésátlagokban még ezt a pozíciót nem sikerült elérni.