Habár manapság elég kevés kertben kap helyet, nem véletlen, hogy Süsü, a sárkány is odavan a körte ízéért. A körte mégis, sajnos méltatlan módon, kullog a gyümölcsfogyasztási lista végén. Évente mindössze 6 kilót fogyasztunk belőle, pedig nem ezt érdemli. És mi sem. Mert annyira finom és egészséges, hogy jobban tennénk, ha jóval többet fogyasztanánk belőle.

Ráadásul a körtefa nem igényel túlságosan nagy törődést. A méreteit tekintve pedig könnyen találhatunk olyan körtefát, amelyik még a kisebb kertekben is kiválóan érzi magát. Így hát semmi okunk nincs rá, hogy ne legyen körtefa a kertünkben! Ha pedig úgy érezzük, megértünk rá, hogy körte legyen a kertben, már most ősszel tegyünk is ezért.

Így legyen körtefa a kertedben

A körte fogyasztása sajnos kezd visszaszorulni, pedig mind íze, mind tápértékre az almáéval vetekszik. A körte pedig sokszor zamatosabb és ízletesebb az almánál, de kásás állaga miatt sokan inkább mégis az almát kedvelik jobban. A körte, az almához hasonlóan fajtagazdag, így aki helyet adna neki a kertjében, bőven tud válogatni a különböző körtefajták közül.

körték fán

A körte nem csak finom, de egészséges is. Fotó: Pixabay

Mivel a körtefa hamarabb borul virágba tavasszal, mint az alma, így jóval érzékenyebb a fagyokra. Emiatt nagyon fontos, hogy ezt vegyük figyelembe a telepítésekor, és ne kerüljön fagyzugos, huzatos helyre. Mint ahogy a legtöbb gyümölcsfa, úgy a körte is a napos, meleg fekvést kedveli. Talajigénye közepesen összetett., de az enyhén savanyúba hajló közegtípust kedveli leginkább. Inkább kedveli a a gyengébb vízelvezetésű, kötöttebb, mint a túlságosan laza, homokos talajt.

A körtefa mérete fajtától függően változik, így ezt mindig vegyük figyelembe, amikor kiválasztjuk számára a legmegfelelőbbnek tűnő helyet a kertünkben. A többi gyümölcsfához hasonlóan a körtét is ősszel érdemes ültetni. A szabadgyökerű körték ültetési ideje kötöttebb, ezeket október közepe és november vége között lehet telepíteni, később már nem.

A körte metszésének ideje a növény kétéves kora után érkezik el, amikor is elsősorban a sérült és beteg ágakat kell eltávolítani róla. Ezt követően minden olyan ágat le kell metszeni, amelyik a fa belseje felé, vagy keresztirányba nő. Ezek után két lehetőségünk is van. Vagy olyan koronát alakítunk ki a körte számára, ahol meghagyjuk a központi sudárhajtást, és az alakító metszés során a vázágakból ágemeleteket alkotunk, vagy pedig eltávolítjuk a sudárhajtást, és így a körtefa alacsonyabb lesz, és szellősebbek lesznek az ágai is.

A fa termőkori metszése során is el kell távolítani a sérült és beteg, valamint a keresztbe növő ágakat, és az 1 éves hajtásokat is vissza kell metszeni. A fiatal hajtásokat általában 5-7 rügyre kell visszametszeni, hogy a fa külső felén maradjon több. Ezután kell megmetszeni a termő dárdákat. Mivel ezekből fejlődik a körte, minél többet hagyunk meg,  annál több lesz a termés. Azonban nem szabad túlzásba esni, mert ha túl sok a körte, akkor apróbb és rosszabb minőségű lesz a gyümölcs.

Az idősebb körtefák esetében szükséges lehet egy nyár végi metszés is, amely során eltávolítjuk a vízhajtásokat, melyek hosszú, egyenes, magasra növő ágak, amelyek azokból a rügyekből keletkeznek, amelyek nem hoztak virágot. Mivel ezek sok tápanyagot vonnak el a fától, nem szabad meghagyni a fán.

A körte nem olyan érzékeny a kártevőkre és a betegségekre, mint az alma, de jellemző betegségei a ventúriás varasodás, a mikoszferellás levélfoltosság, a moníliás betegség, és a körterozsda. A kártevők közül leggyakoribb vendégei a körtemoly, a körte-levélbolha, a csipkéspoloska, a hajtáshervasztó darázs és a pajzstetű.

A körte a mérsékelten meleg klímát kedveli és igényli a folyamatos öntözést. Érzékeny a hidegre is, törzsén gyakran jelennek meg fagyfoltok. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kellő módon készítsük fel a téli hideg időjárásra. Sál és sapka helyett adjunk neki kellő tápanyagot, és ültetésénél gondoljunk rá, hogy védett, szélcsendes helyre kerüljön, ugyanis a szél sem tesz jót neki. Levelei elszakadnak, gyümölcsei pedig egymásnak ütődnek a hatására.

A körtefák nagy része önmeddő, vagyis ha a saját virágporral megtermékenyült virágból gyümölcs lesz, az a szűznemzésnek köszönhető. Az idegen megporzás fokozza a megtermékenyülés esélyét, így érdemes vegyesen ültetni a különféle körtefajtákat.

A körte utóérő gyümölcs, vagyis a fáról történő leszedésekor nem áll meg az érési folyamat. Ezért a nyári fajtákat az érés kezdetekor szüreteljük, míg az őszieket és a télieket akkor, amikor már teljesen kifejlődtek, de még zöldek.

Ezért együnk sok körtét

1. A körte amellett, hogy igazán finom, még sok C-vitamin és réz is van benne. Ezen kívül tartalmaz még káliumot, cinket, magnéziumot, vasat és kalciumot, és az érett körtének nagyon magas az antioxidáns tartalma is.

2. A körte gazdag élelmi rostokban is, ezért pozitív hatással van az emésztésre.

3. Szívbetegségek és reuma esetén is ajánlják a fogyasztását.

4. Kisbabák esetében a hozzátáplálás időszakában is javasolják a szakemberek, ugyanis a többi gyümölcshöz képest sokkal ritkábban vált ki allergiás reakciót, édes íze és puhasága miatt pedig nagyon kedvelik a kicsik.

körte

A körtefának érdemes helyet adni a kertben. Fotó: Pixabay

5. Homérosz a körtét Isten ajándékának tartotta.

6. A körte a torokfájásra és a hangszál panaszokra is hatásos. Ehhez nem kell mást tennünk, mint mézzel felmelegíteni egy kevés körtelevet és elfogyasztani azt. Emellett a szellemi teljesítményünket is fokozza, mivel leve élénkítő hatással van ránk. Ehhez legalább 30 percig főzni kell a körte levét, majd meginni.

7. Egy közepes méretű körte elfogyasztásával fedezzük szervezetünk napi C-vitamin szükségletének 12%-át, K-vitamin szükségletének 10%-át. Ezen kívül káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, folsavat és B6-vitamint is tartalmaz. Ne hámozzuk meg, mert héjának háromszor magasabb a növényi tápanyag tartalma, mint a körte húsának. Kalcium tartalma erősíti a csontokat.

8. A körte rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a cukorbetegség, az elhízás és a szívroham esélyét. A körte a szívünk barátja, egyrészt magas rosttartalma, másrészt a héjában található pektin miatt. Ezek ugyanis összekapcsolódnak a koleszterinnel és nagy részét képesek eltávolítani. Kálium tartalma is kedvező a szív számára, mivel tágítja az ereket, lazítja az érfalakat, szabályozza a szívritmust és csökkenti a vérnyomást.

9. Ásványi anyag tartalma nagyban hozzájárul immunrendszerünk egészséges működéséhez.

10. Túlzásokba azonban ne essünk a körtével kapcsolatban, mert egy bizonyos mennyiség elfogyasztása után hashajtó hatásúvá válhat. Azonban hamar telítettség érzetet okoz, így a fogyókúra esetén is jó megoldást nyújthat a fogyasztása.

Adjunk hát esélyt és helyet a körtefának a kertünkben!