Xylella fastidiosa baktérium jelenleg az egyik legsúlyosabb károsító az Európai Unióban (EU), amely a közös növény-egészségügyi szabályozás alapján karantén kórokozó. A baktérium behurcolásának és EU-n belüli terjedésének megakadályozása érdekében a Bizottság több módosítást tett, melyeket a 2024/2507 végrehajtási rendelet tartalmaz – írja a nak.hu.

olajfaliget

X. fastidiosával fertőzött olajfaliget Pugliában, Olaszországban 2019-ben – fotó: wikimedia.org

Eddig a kórokozó releváns vektorai még nem kerültek egyértelműen azonosításra

Emiatt a Cicadomorpha (énekeskabóca-formájúak) alrendágba tartozó rovarokat, amelyekről ismert, hogy terjesztik vagy terjeszthetik a baktériumot, vektoroknak kell tekinteni. A kórokozó jelenlétét olyan növényekben is kimutatták, amelyek eddig nem voltak ismertek. Ezért a tagállamoknak az éves felderítését nem csak a gazdanövényeken, hanem fertőzés gyanúja esetén más növényfajon is el kell végezni.  Emellett a kórokozó jelenlétét nem csak a növényekben, hanem a vektorokban is fel kell mérni.

A fogékony növények jegyzékeit az alábbi fajokkal bővítettékLavandula angustifoliaLavandula x intermediaLavandula latifoliaLavandula stoechasSalvia rosmarinusAcer granatenseCastanea sativaChenopodium albumClinopodium nepetaCornus sanguineaFraxinus angustifoliaGrevillea rosmarinifoliaLiquidambar styracifluaLonicera periclymenum, Mentha suaveolensQuercus ilexRhamnus alaternusRubus ideaus, Senecio inaequidens. A Salvia apiana fajt törölték a Xylella fastidiosa baktériumra fogékony növények listájáról.

Ha a felderítés ökológiai-éghajlati viszonyok miatt szabadföldön nem lehetséges, akkor azt csak a releváns helyszíneken kell elvégezni, ahol kockázatot jelent a kórokozó. A felderítés során 90 %-os megbízhatósági szintet kell alkalmazni a korábbi 80 %-os helyett.

Azon a területen, ahol a kórokozó jelenléte először kerül megerősítésre, ott legalább egy évig felderítést kell végezni annak megállapítására, hogy más növények megfertőződtek-e, és szükség van-e további intézkedésekre. Ha a vektorban a kórokozó jelenléte igazolásra kerül olyan területen, ahol eddig nem volt ismert, az észlelés helye körüli legalább 400 m sugarú körben felderítést kell végezni a gazdanövények és – fertőzés gyanúja esetén –más növényfajok esetében is – olvasható a nak.hu tájékoztatójában.

A fertőzött területeket mezőgazdasági és nem mezőgazdasági területekre bontották

Portugália Porto régióban található Espinho, Gondomar, Maia, Matosinhos, Porto, Santa Maria da Feira és Vila Nova de Gaia körzetekben már nem lehetséges a kórokozó felszámolása, ezért a károsító visszaszorítására irányuló intézkedések hatálya alatt álló fertőzött területnek minősülnek.

A vektorok elleni védekezés során a fertőzött területeket mezőgazdasági és nem mezőgazdasági területekre bontották. Az eltávolítási intézkedésektől való eltérés kiterjesztésre került a hivatalosan történelmi értékűvé nyilvánított, vagy különleges társadalmi, kulturális vagy környezeti értékkel rendelkező fákra.

A károsító visszaszorítására irányuló intézkedések hatálya alatt álló fertőzött területek esetében 5 km-ről 2 km-re csökkent az a területet, ahol éves felderítéseket kell végezni a pufferzónával szomszédos fertőzött területen.

Annak érdekében, hogy egyértelműbbek legyenek a növényútlevelek, a pufferzónából fertőzött területre szállított növények növényútlevelein fel kell tüntetni a „Pufferzóna – XYLEFA” feliratot – írja a nak.hu