Tövisfa, boronafa vagy ekegúzs – ezek mind ugyanazt a növényt jelentik: a kökényt, amely az őszi erdők egyik értékes, gyűjthető és fogyasztható növénye. Mit rejtenek ezek a kis fekete bogyók, amelyek az erdők szélén, bozótosokban, cserjésekben bújnak meg, és hogyan használhatjuk ki ezt a természet által kínált ajándékot? Lássuk!

Számos kedvező élettani hatása van

A kökény napjainkra háttérbe szorult, pedig valaha olyan értékes alapanyaga volt a táplálkozásunknak, hogy azzal fizettek adót is – írja az egy.hu.

Apafi Mihály fejedelem kincstári birtokkimutatása szerint a Szamosújvári, Kővári, Fogarasi és Porumbáki uradalom 33 köböl (körülbelül 40 mázsa) kökényaszalványt köteles a kincstárnak befizetni" – olvasható egy erről szóló dokumentumban.

kökény

A kökénytea kiváló roboráló, immunrendszer- és idegerősítő szer – fotó: pixabay.com

A kökény legfontosabb hatóanyagai közzé tartozik az amigdalin, a pektin, a C-vitamin, az almasav, a cserzőanyagok és a sók.

A virágából készült főzet enyhe hashajtó hatással bír, amit elsősorban a gyermekeknél alkalmaznak szorulás esetén. De zsírcsökkentő, vértisztító hatással is rendelkezik, illetve hatékonyan alkalmazható vese- és hólyagbántalmaknál is. A kökényvirág főzetét lábfürdőkhöz is használják: a legjobb hatás elérése érdekében sót és hamut kevernek hozzá.

Régen a termésből készítettek hólyag- és vesebántalom elleni salátát is, amikor pedig kicsit megcsípte a dér, az erdőt járó gyerekek kedvenc csemegéje volt.

Hogy készül a kökénybefőtt és a kökénykocsonya?

A kökénybefőtt elkészítéséhez öt kilogramm kökényt kell gyűjteni. Két és fél liter vízben két és fél kilogramm cukrot forralunk, majd amikor sziruppá válik, hozzáadjuk a megmosott kökényeket. Közepes lángon néhány percig főzzük, majd a szirupban hagyjuk kihűlni. Végül üvegekbe töltjük a kökényeket, és a szirupot újra felforralva rálocsoljuk, majd dunsztba tesszük!

A kökénykocsonya egy olyan finomság, amit kár lenne végleg elfelejteni. Elkészítéséhez két kilogramm mosott kökényt és két kilogramm hámozatlan, gerezdekre vágott almát összekeverünk, és kevés vízzel felöntve megfőzzük. A kész főzetet vászondarabon átszűrjük, majd az így nyert levet további két kilogramm cukorral forraljuk tovább. A főzés során képződő habot eltávolítjuk, és amikor a főzet kocsonyásodni kezd, üvegekbe töltjük.

Kedvelt ital: felnőtteknek a kökénylikőr, gyerekeknek a kökényszörp

Felnőtteknek kedvelt itala a kökénylikőr, aminek az elkészítéséhez két kilogramm dércsípte kökényt kell megmosnunk, összezúznunk, edénybe tennünk, és felöntenünk másfél liter alkohollal (ehhez a legjobb a vodka vagy a semleges ízű pálinka). Egy hónapon át naponta többször fel kell rázzuk, majd egy vászondarabon át kell szűrjük, és hozzá kell adnunk másfél liternyi vízből és cukorból főzött cukorszirupot. Egy hétig állni kell hagyjuk, majd újra át kell szűrnünk, végül palackozhatjuk.

Alkoholmentes változata a kökényszörp, ami gyorsan a gyerekek nagy kedvence lesz.  Elkészítéséhez a kökényeket meg kell mossuk, le kell csurgassuk, össze kell nyomkodjuk, majd cukorral rétegezve nagy üvegekbe kell töltsük. Az üvegeket vászonnal vagy gézzel le kell kössük, és napos ablakba kell helyezzük. Három hét múlva le kell szűrjük, és palackokba kell töltsük. A leszűrt kökényt is bőségesen fel kell öntsük vízzel és cukorral, majd három hét múlva ezt is le kell szűrjük, és palackokba kell töltsük.

Kökénylekvárt is készíthetünk, amihez az érett, dércsípte kökényeket nagyon kevés vízben kell felfőznünk, majd áttörnünk. Gyümölcskilogrammonként egy kilogramm cukorral számolva folytonos keverés közben addig kell főzzük, amíg el nem éri a megfelelő sűrűséget. Forrón üvegekbe kell öntsük, majd kezdődhet a dunsztolás.

Készíts te is kökényteát!

A kökénysajthoz addig kell sütnünk a megmosott kökényszemeket, amíg könnyen átpasszírozhatók lesznek a termések, majd a passzírozás után a kapott sűrítményt annyi cukorral kell ízesítenünk, hogy a főzés során keményebb masszát kapjunk. Amikor sikerült elérnünk a kívánt állagot, kisebb formákba öntjük, és keményedésig hűvös helyen szárítjuk.

Tea készítéshez a kökényeket le kell forrázzuk –  10–15 szemet számolva egy bögrényi teához. Hagyjuk ázni húsz percet, majd szűrjük le, és ízlés szerint ízesítve fogyasszuk. Amennyiben nem szeretnénk minden értékes vitaminját elveszíteni, akkor ne hőkezeljük, hanem este hideg vízbe áztassuk be, és reggel langyosra melegítve fogyasszuk el. Az így elkészített tea bővelkedik C-vitaminban, flavonoidokban, tanninokban, értékes szerves savakban, és kiemelkedő a vastartalma is. Kiváló roboráló, immunrendszer- és idegerősítő szer.

Indexkép: pixabay.com