Ha a maradék ételek elfogyasztását eddig csak a spórolás és az élelmiszer-pazarlás csökkentése miatt tartottad jó ötletnek, itt az idő, hogy új szemszögből nézd! Egy egyszerű hűtési és újramelegítési trükkel ugyanis az olyan hétköznapi ételek, mint a rizs, a tészta vagy a burgonya, sokkal egészségesebbé válhatnak. És ez nem egy újabb internetes hóbort – a tudomány is alátámasztja!

A titok nyitja: a rezisztens keményítő

A keményítő az egyik legfontosabb szénhidrátforrásunk, amely glükózláncokból épül fel, és számos növényi élelmiszerben megtalálható. Azonban nem minden keményítő egyforma! A legtöbb keményítő gyorsan lebomlik és megemeli a vércukorszintet, míg a rezisztens keményítő ellenáll az emésztésnek, és egészen a vastagbélig jut, ahol táplálja a jótékony baktériumokat, elősegítve az egészséges bélmikrobiom kialakulást, vagyis prebiotikus élelmi rostként működik.

Miért jó ez? A rezisztens keményítő csökkenti a vércukorszint-ingadozást, fokozza a teltségérzetet – ezáltal csökkentve a kalóriabevitelt –, segít megelőzni a székrekedést, csökkentheti a koleszterinszintet, és még a vastagbélrák kockázatát is mérsékelheti. Ráadásul mivel lassan erjed, kevésbé okoz puffadást, mint más rostok.

Így trükközz a konyhában: hűtés és újramelegítés

A főzés során a legtöbb keményítő könnyen emészthetővé válik, de van egy egyszerű módszer, amellyel visszanyerheted a rezisztens keményítőt: hűtsd le az ételt, majd melegítsd újra!

Minél tovább tartod hidegen a keményítőtartalmú ételeket, annál több rezisztens keményítő képződik bennük. Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy az egy napig hűtött, majd újramelegített fehér rizsben két és félszer több rezisztens keményítő található, mint a frissen főzött változatban!

Ez a trükk működik burgonyával, tésztával és rizzsel is. Az így képződött rezisztens keményítő pedig már hőállóbb, vagyis az újramelegítés sem pusztítja el.

Tehát  a megfőzött és lehűtött burgonya, fehér rizs és más keményítőtartalmú ételek egészségesebbek lehetnek a magasabb rezisztenskeményítő-tartalmuknak köszönhetően.

Ezekben az ételekben természetesen is megtalálható

Ha még több rezisztens keményítőt vinnél be az étrendedbe, próbáld ki az alábbi ételeket:

• Zöld (éretlen) banán 
• Hüvelyesek – például bab, lencse és borsó
• teljes kiőrlésű gabonák – magas rosttartalmuk mellett rezisztens keményítőt is tartalmaznak
• diófélék és magvak – szintén jó rostforrások

magvak

A rezisztens keményítő természetes módon a diófélékben, magvakban is megtalálható – fotó: Shutterstock

Fontos! Így tárold biztonságosan a maradékot

Bár a hűtött ételek egészségesebbek lehetnek, a nem megfelelő tárolás ételmérgezéshez is vezethet. A rizsben és más keményítőtartalmú ételekben megtalálható egy Bacillus cereus nevű baktérium, amely toxinokat termel, és gyorsan elszaporodik, ha szobahőmérsékleten hagyjuk a maradékot.

Így előzd meg a problémát:

A főtt ételeket két órán belül tedd hűtőbe!
• Ha nagyobb mennyiséget készítesz, tárold kisebb adagokban, hogy gyorsabban lehűljenek.
• A maradékokat mindig alaposan melegítsd újra, legalább 70 °C-ra.
• Ha három-négy napon belül nem fogy el, inkább dobd ki!

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock