Megjelent a várva várt Mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatása (KAP-RD09a-1-24) pályázat tervezete, melyet október 12-ig lehetett véleményezni. Várhatóan jövő év elején a tényleges kiírás is kijön és igényelhető lesz az akár 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatás.

Az Agrárminisztérium közlése szerint a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretében európai uniós társfinanszírozással, közel 30 milliárd forint keretösszeggel meghirdetendő felhívásra azon őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók és szociális szövetkezetek pályázhatnak, akiknek üzemmérete legalább 5000, de 10 000 euró STÉ-nél (Standard Termelési Érték) kisebb, üzleti tervet készítenek a támogatási kérelem mellé és vállalják, hogy a fenntartási idő végéig a mezőgazdasági tevékenységből származó üzemméretüket legalább 50%-os mértékben növelik. A vállalást a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti év és a fenntartási időszak 4. év viszonylatában kell teljesíteni. A megváltozott európai uniós jogszabályok alapján a konstrukció a korábbi Vidékfejlesztési Program keretei között működtetett támogatási konstrukciótól eltérően nem átalánytámogatás, hanem számlás beruházási támogatási konstrukció.

Drón

Egyre többen gondolkodnak drónvásárláson – egy bizonyos területméret felett, illetve ha még bérmunkát is végeznek vele, rövid a megtérülési idő – forrás: Pixabay

A tervezet szerint a maximum 10 millió forintos elnyerhető vissza nem térítendő támogatás az állattartáshoz és kertészethez kapcsolódó épületek, létesítmények építésére, bővítésére, fejlesztésére; a szántóföldi növénytermesztéshez kapcsolódó egyes kisebb fejlesztésekhez, valamint gépek, eszközök beszerzésére fordítható, a támogatás intenzitása 85 százalék.

A számítások szerint ebből a forrásból közel 3000 mezőgazdasági termelő juthat támogatáshoz. Előleg is igényelhető, a megítélt támogatási összeg 25 százalékáig.

Azoknak a mezőgazdasági termelőknek, őstermelőknek, szociális szövetkezeteknek ajánlják a pályázatot, akik kisebb üzemmérettel rendelkeznek, de szeretnének fejlődni, gépeket vásárolni, építkezni, korszerűsíteni. Ugyanis ebben a pályázatban elegendő az 5000 euró Standard Termelési Érték (STÉ) elérése, míg a többi nagyobb mezőgazdasági pályázatnál 10000 euró STÉ elérése szükséges, ezért más, nagyobb volumenű pályázatok kiírási feltételeinek nem felelnek meg.

Négy célterülethez kapcsolódóan lehet pályázni:

  • állattartáshoz kapcsolódó fejlesztések
  • kertészeti termelő tevékenység fejlesztése
  • terménytisztítók és terményszárítók beszerzése, terménytárolók építése, bővítése, technológiai korszerűsítése
  • emellett a 4. célterület keretében támogatható az új gyümölcstermő-, gyógy-, aroma és fűszernövény-, továbbá borszőlő ültetvények telepítése.

Természetesen a fentieken kívül választható, de önállóan nem támogatható tevékenységek is elszámolhatók.

A legnagyobb érdeklődés a gépek, eszközök beszerzése kapcsán várható, hisz gyakran a megfelelő gépesítés hiánya jelenti a legnagyobb problémát a kisgazdaságok számára. Különösen a növényvédelem jelent nagy kihívást, amit gyakran bérmunkában oldanak meg, hidastraktorral, vagy egyéb növényvédelmi munkagéppel. Ezt a technológiát ma már egyre jobban felváltja a drónhasználat, főleg mert mind gyakrabban előfordul, hogy a klímaváltozás miatt rossz eloszlású, egyszerre nagy mennyiségben érkező csapadék éppen akkor nem teszi lehetővé a traktorok használatát, amikor az esetleg a legfontosabb lenne. Ilyenkor jelentenek megoldást a drónok, s remélhetőleg hamarosan bővül az általuk kijuttatható növényvédőszerek köre is.

Erre készülve egyre több gazda fejében fordul meg lehetőségként a drónvásárlás, főleg hogy növénykondicionáló készítményeket már most is ki lehet juttatni velük. Illetve a gazdaság bevétele éppenséggel a drónnal végzett bérmunkával is kiegészíthető, ha úgy van, ebben az esetben rendkívüli módon lerövidülhet a megtérülési idő. Erre is nagyon jó lehetőséget kínál ez a pályázat – a különféle dróntípusok árai a piacon 3,5-10 millió forint között mozognak. Viszont a pályázati konstrukcióban érdemes komplett csomagban gondolkozni és a drónhoz szükséges kiegészítőket (aggregátor, keverőállomás, felmérő drón, stb.)  is beszerezni – ki tudja, legközelebb mikor nyílik erre lehetőség támogatott módon...