"Az Alföldön fagykörüli minimum hőmérsékletről tudósít az OMSZ, ott megindultak a fák levelei és néhol már az árvácskák is kikerültek az ágyásokba.

Az idei utolsó nagy munkáról, az őszi lemosó permetezésről nem tudok újat mondani. Az adott terület fafajai és a nyári fertőzöttségük alapján lehet kiválasztani a növényvédő szert. Ezt bízzák a növényorvosukra.

Szerencsére az őszi és a tavaszi lemosásnál bevethető olaj, kén és réz hatóanyagú növényvédő szerek közül közterületi engedélye is van néhánynak. Tavaly nagy aggodalmat okozott az egyetlen réztartalmú gombaölőnk engedélyének a visszavonása. Szerencsére idén a Cuproxat FW-hez már hozzájuthatnak a közterületi kollégák. Kiváló, nyáron is bevethető gomba és baktériumölő szer" – írja Zsigó György ezévi kilencedik közterületekkel foglalkozó levelében.

platán csipkéspoloskák

A platán csipkéspoloskák már a kéregpikkelyek alá húzódtak (09.28-i fénykép) – fotó: Zsigó György/NMNK

"Indokolt lehet a platánok, a szivarfák, a juharok, a hársak, a tölgyek, de egyéb fásszárúak őszi lemosása is. Az ágvillákban, kéregrepedésekben megbújó rovarok (csipkéspoloskák, levéltetvek, lepkekabócák, atkák) ellen az olajos rovarölőkkel, a felszínen elérhető gombák, baktériumok ellen a réztartalmú gombaölőkkel védekezhetünk.

Ahol a költségvetés engedi és biztosak benne, hogy a közbeszerzési eljárás is lejátszódik a fák rügypattanásáig, ott válthatják is a növényvédő szereket. Pl. a platánokat most a gnomónia gomba ellen réztartalmúakkal, tavasszal a felébredő csipkéspoloskák ellen olajos készítményekkel permetezhetik meg. A platán csipkéspoloskák már a kéregpikkelyek alá húzódtak (09.28-i fénykép)" – olvasható a cikkben.

"A platánon, a tölgyön, a juharon, a szivarfán, a vadgesztenyén és még sok más fásszárún is megjelent a lisztharmat 2024-ben is. A gomba áttelelhet a lehullott fertőzött lombban (pl. platán, juhar, vadgesztenye, tölgy) illetve egyes fafajok esetében a rügypikkelyek alatt (pl. díszalma).

A tölgynél és a vadgesztenyénél mindkét áttelelési módot leírták, míg a platánoknál a fán maradó termésekből is kiindulhat a tavaszi fertőzés. A rügypikkelyek alá már behúzódott a lisztharmat, ide már nem juttathatunk be gombaölő szereket. Majd tavasszal, a kinyíló rügypikkelyeket kell megcéloznunk a lemosással.

Ekkor majd kénes, kénes-olajos lemosással indíthatjuk el a lisztharmat elleni harcunkat. Nehéz ellenfél, egész nyáron küzdeni fogunk ellene. Most tehát egyet tehetnek: a lisztharmatra fogékony növények alól gyűjtsék össze és távolítsák el a fertőzött leveleket" – írja a növényorvos.

árvácska

A szürkepenész folyamatosan fertőz fonnyasztja, hervasztja a virágfejeket és a töveket – fotó: Zsigó György/NMNK

"Úgy látom, hogy az őszi kiültetéseknél továbbra is az árvácskák a főszereplők. Megértem, mert nehéz lenne más fajokat találni, melyek hasonlóan színesek és még télállóak is. Azonban az enyhe, nedves teleken a szürkepenész feladja a leckét. Folyamatosan fertőz, fonnyasztja, hervasztja a virágfejeket és a töveket is. Főleg a nagy fejű fajtákon tarol.

Tavaly a kórokozóra engedélyezett egyetlen közterületi gombaölővel és egy antagonista gombát tartalmazó készítménnyel is próbálkoztunk. Sajnos most is bebizonyosodott, hogy 15 °C alatt hatástalanok a növényvédő szerek! A tél közepén az egész ágyásban cserélni kellett az árvácskákat (02.12-i fotó).

A tél közepén az egész ágyásban cserélni kellett az árvácskákat (02.12-i fotó).

A tél közepén az egész ágyásban cserélni kellett az árvácskákat (02.12-i fotó) – fotó: Zsigó György/NMNK

"A növényvédő szerek hiányában az egészséges palántákkal, a toleránsabb fajtákkal, a megfelelő öntözéssel és táplálással jó erőben tartott növényekkel és a beteg növényi részek gyors és folyamatos eltávolításával védekezhetünk ellene. Nehéz feladat.

Fel kell tennünk a kérdést, hogy továbbra is ragaszkodjunk-e az árvácskához a téli ágyásokban? Mivel lehetne pótolni őket?"

Lagerstroemia indica – fotó: Zsigó György

"Idén ősszel újra összeült az a szakemberekből álló gárda, akik kétévente átnézik és átírják a Közterületi Sorfák Jegyzékét. Amint megszületik a legfrissebb javaslat, értesítem Önöket. A Lagerstroemia indica biztosan bekerül az ajánlott fajok közé. A szeptember 6-i virágfotójával búcsúzom Önöktől az idei évben" – írja Zsigó György.