A sütőtök sütve elképesztően finom. Pillanatok alatt készen van, az illata viszont hosszú órákon át lengi be az otthonunkat, és tölti meg nyugalommal, meghittséggel. Képes ünnepet varázsolni a hétköznapokból, amikor nincs idő süteményt sütni, mégis, hasonló élményt szeretnénk nyújtani a családunknak.
Ha pedig náthásak vagyunk, a sütőtökre akkor is számíthatunk. Képes ugyanis enyhíteni a köhögést, és a megfázással járó kellemetlen tüneteket. A tökmagról pedig még nem is beszéltünk, mert nem csak finom, de nagyon egészséges is. Ráadásul a kertünkben is nagyon egyszerű termeszteni.
A sütőtök akkor is segít, ha meg vagy fázva
A sütőtök igazán egészséges étel. Ha egy társkereső oldalon adna fel hirdetést, ezzel a három jellemzővel tudná levenni a lehetséges jelölteket a lábukról: kevés kalória, sok szénhidrát, rengeteg karotin. De ez még nem minden! A sütőtök ugyanis ezen kívül gazdag még C-vitaminban, foszforban, vasban és rézben is.
Sütöttél már otthon sütőtököt? Ezt az illatot neked is meg kell érezned! Fotó: Shutterstock
Nem kerül sokba, és nem csak sütni lehet, de kerülhet levesbe, süteménybe, bébi-ételbe, és ivólébe is. Fokhagymával és mézzel is igazán remek, de ha sütés közben teszünk rá egy kis fahéjat, az illatát soha nem fogjuk tudni kiverni az orrunkból. Na és persze segít a meghűlés legyőzésében, enyhíti a köhögést, és enyhe hashajtó hatása is van.
Habár a sütőtökre csemegeként gondolunk, a második világháború után népeledelnek számított Magyarországon, mivel nagyon olcsó és ugyanakkor laktató is volt. De ezen kívül még egészséges is, hiszen serkenti a máj működését, így kitűnő máj- és vesebetegségek esetén. Mivel kiváló hashajtó és béltisztító is, a fogyókúrák vagy a tisztítókúrák segítőjeként is hasznos társunk lehet.
Magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően igazán finom megoldás, ha fel szeretnénk erősíteni az immunrendszerünket. A sütőtök remek gyulladáscsökkentő és rák-megelőző hatása is van. Sárga színe mutatja, hogy gazdag béta-karotinban, mely nélkülözhetetlen az egészséges szem számára.
Így készíts tökéletes sült sütőtököt
A sütőtököt a sütése előtt alaposan meg kell mosni, hiszen a héjával együtt fogjuk megsütni. Ha pedig a sütés közben kifolyt, karamellizálódott levet fel szeretnénk használni leveshez, vagy püréhez, könnyedén megtehetjük, hiszen így semmilyen szennyeződés nincs már a tök héján.
Töröljük szárazra a tök héját, majd vágjuk egyforma nagyságú szeletekre, azonban a kezünkre nagyon vigyázzunk, hiszen a tök héja igazán kemény. Ne szedjük ki a magokat, hanem süssük meg azokat is, a sütőtökkel együtt. Ha ugyanis ropogósra sült, igazán finom csemege lesz a magokból is. Tegyünk sütőpapírt egy tepsire, és tegyük rá a sütőtök szeleteket úgy, hogy a héjuk legyen lefelé, majd locsoljuk meg egy kevés olajjal. Ízesíthetjük sóval és borssal, majd csurgassunk rá egy kevés mézet. A sütés vége felé tehetünk rá egy kevés őrölt fahéjat is.
200 fokra előmelegített sütőben 40-60 perc alatt sül puhára. Hagyjuk, hogy a teteje egy kicsit megpiruljon, hiszen úgy lesz igazán finom a sütőtök.
Lekvárt is készíthetsz a sütőtökből
Ha igazi sütőtök rajongók lettünk, akkor készíthetünk belőle akár még lekvárt is. Ugye, mennyivel jobb ilyenkor lekvárt főzni, mint a kánikulában? Ráadásul, ahogy közelednek az ünnepek, nem árt, ha van egy igazán egyedi ajándékötletünk. A házi készítésű sütőtöklekvár, vagy sütőtök chutney, mindegy, hogyan nevezzük, minden megajándékozott szívét meg fogja dobogtatni! Tegyük egy szép üvegbe, címkézzük fel, és máris kész a finom karácsonyi ajándék.
A lekvárhoz, amit mártogatósként is használhatunk, szükségünk lesz 60 dkg sült sütőtökre, 40 dkg cukorra, 1 citrom levére, 6 g pektinre és fahéjra, ízlés szerint.
A sütőtök sütése nagyon gyors és egyszerű. Érdemes a magokat is bent hagyni, hiszen sütve azok is igazán finomak és egészségesek. Fotó: Shutterstock
A sütőtököt süssük meg, majd a héja nélkül vágjuk kis kockákra. Ezután villával törjük össze, adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét és a fahéjat, majd tegyük fel főni. Ha nem elég édes a sütőtök, akkor nyugodtan adhatunk hozzá több cukrot is. Sok időre nincs szükség, hiszen már előre megfőztük a sütőtököt, ezért elég pár percig összefőzni, folyamatos keverés mellett, hogy nehogy leégjen.
Majd keverjük össze a pektint 1 evőkanál cukorral, és adjuk a rotyogó lekvárhoz. Ezzel el is készültünk. Töltsük a forró lekvárt tiszta üvegekbe, majd a lezárás után pár percre fordítsuk azokat fejjel lefelé, hogy tovább el tudjon állni. Ez a csodálatos, narancs színű lekvár kiváló süteményekbe, kenyérre, de húsok és sajtok mellé is remek.
Saját sütőtököd is lehet
A sütőtök akár még a kert sarkában is jól érzi magát, így ha kicsi a kertünk, akkor is lehet saját sütőtökünk. Ehhez márciusban lazítsuk fel a talajt, és keverjünk bele komposztot. Április végén vethetjük el a tökmagokat, de a legjobb, ha inkább palántázunk. Mivel a tök gyökere nagyon érzékeny, használjunk a palántázáshoz tőzegcserepet.
A palántázáshoz egy edénykébe tegyünk két magot, 2 cm mélyen. Nagyon fontos, hogy alaposan öntözzük be, majd tegyük meleg, napos helyre. Viszont ezután már ne öntözzük, csak akkor, amikor kikel a mag. Május végén ültessük át nagyobb edénybe a palántákat. Mivel a tök nagyon érzékeny a fagyokra, május közepe, vége felé ültessük csak ki, amikor már nem mondanak fagyot. Ha igazán biztosra akarunk menni, inkább várjuk meg vele a júniust.
A sütőtök hely- és melegigényes növény, de szinte bármilyen talajon megterem, azonban ahhoz, hogy kellően finom és méretes legyen, sok vízre van szüksége. A kert azon pontjaira is el lehet ültetni, amelyek kihasználatlanok, mint amilyen a kertünk leghátsó sarka. Ott kedvére növekedhet, senkit sem fog zavarni, és ráadásul segítségével a kert minden négyzetméterét ki tudjuk használni. Levelei márványozottak, virágai sárgák és tölcsér alakúak.
Mindenképpen fészekbe vessük a magot, de ha palántát ültetünk, annak is készítsünk fészket. Érdemes úgy betakarni földdel, hogy egy kis mélyedést hagyunk, ahol meg tud állni az esővíz. Mivel a sütőtöknek nagy hely kell, az ágyás szélétől 40 cm-re, egymástól pedig legalább 1 méterre ültessük el a palántákat, vagy vessük el a magokat. Ekkor viszont már a növény folyamatos öntözést igényel.
A tök ideális szomszédja lehet a kukoricának, hiszen ez árnyékot ad számára, és megfogja a szelet, amit a tök nem kedvel, de remek társasága lehet a napraforgónak, a reteknek, a salátának és a vöröshagymának is. Kártevői száraz időben az atkák, nedves időben a levéltetvek.
A sütőtök júliusban kezd el virágozni és augusztusban ered futásnak. A kifutó szárakat forgassuk vissza az ágyásba, azonban ne vágjuk le, mert úgy nem jut kellő mennyiségű tápanyag a fejlődő tök számára. Augusztus közepe után szedjük le a bekötött terméseket, mert ezek csak a tápanyagot vonják el az érő tököktől, de már belőlük nem lesz termés.
Szeptemberben szedjük le a virágokat, hogy több tápanyag jusson a termésnek. Sokan szeretik a palacsintatésztában kirántott tökvirágot, így nem vész kárba, ha leszedjük. Még a fagyok előtt takarítsuk be a termést. A teljes éréshez körülbelül 100 nap szükséges. A betakarítás optimális ideje szeptember közepe, de ügyeljünk rá, hogy ezt száraz időben tegyük meg.
Ne hagyjuk hát, hogy ez az igazán tökös finomság kimaradjon az étrendünkből!