A cibetkávé, más néven Kopi Luwak a világ egyik legdrágább kávéja. A luwak az indonéz nyelvben a cibetmacskára használt megnevezés. A Kopi Luwak nevét onnan kapta, hogy a cibetmacskák (luwakok) elfogyasztják a kávécserjék bogyóit, és az általuk emésztett, majd kiürített kávébabokból készül ez a különleges kávé. A "Kopi" szó kávét jelent, tehát a "Kopi Luwak" jelentése: "cibetmacska kávéja".

Hogyan készül a cibetkávé?

A cibetkávé különlegessége abban rejlik, hogy a cibetmacska előemészti a kávécserje bogyóit. A cibetmacska a kávécserjék érett, vörös bogyóit eszi meg, amelyeken belül a kávémagok találhatók. Az állat emésztőrendszerén áthaladva a babok kémiai folyamatokon mennek keresztül, amelyek során bizonyos enzimek hatására megváltozik a kávé ízvilága. Miután a cibetmacska üríti a babokat, azokat összegyűjtik, megtisztítják, majd pörkölik. Az így kapott kávé különösen lágy, enyhén édeskés ízű és rendkívül alacsony savtartalmú.

A cibetkávé eredete

A cibetkávé készítése Indonéziából ered a 18. századból. A kávéültetvények az európai gyarmatosítók birtokában voltak, és a helyi dolgozóknak tilos volt saját használatra kávébabot szedni. Az indonéz farmerek azonban észrevették, hogy a cibetmacskák a kávébogyókat eszik, és az emésztés után a babokat érintetlenül hagyják. Ezeket a babokat összegyűjtötték, megtisztították, majd saját fogyasztásra pörkölték. Az így nyert kávé finom íze miatt gyorsan híressé – és hamarosan kereskedelmi termékké – vált.

Mennyibe kerül?

A cibetkávé a világ egyik legdrágább kávéfajtája ritkaságának és az egyedi eljárásnak köszönhetően. Ára elérheti a 100.000–300.000 forintot kilogrammonként. Egy csésze cibetkávé ára 10.000–20.000 forint is lehet.

A cibetkávé iránti kereslet milyen hatással van az állatok jóllétére?

A cibetkávé iránti kereslet növekedésével a cibetmacskák helyzete sajnos jelentősen romlott. Régen a cibetkávé természetes környezetben élő, vad cibetmacskáktól származott, amelyek szabadon mozoghattak, és kiválogathatták a legérettebb kávébogyókat, ma már azonban a növekvő kereslet miatt egyre több cibetmacskát tartanak fogságban, szűk ketrecekben, arra kényszerítve őket, hogy nagy mennyiségű kávébogyót fogyasszanak. Ezért az állatvédelmi szervezetek, köztük a PETA és a WWF a cibetkávé előállításának etikusabb megoldásai mellett kampányolnak.

Az etikus cibetkávé termesztése során a babokat továbbra is vadon élő állatoktól gyűjtik be, de ez sokkal kisebb mennyiségben érhető el, ami az árak további növekedésével jár.

cibetkávé

Az etikus cibetkávé termesztése során a babokat továbbra is vadon élő állatoktól gyűjtik be – fotó: Shutterstock

Olvasd el a témában alábbi cikkünket is:

A világ legdrágább és legritkább kávéit állati ürülékből nyerik ki

Forrás: termeszeti.hu