Felhők, szürkeség, csupasz fák, elhervadt virágok – sokaknak ez jut eszébe az őszi kert említésekor. De miért kellene ennek így lennie, hiszen nemcsak lombhullató növényekből áll a világ, és nemcsak a virágszirmok tehetik színessé az ágyásokat. Melyek azok a növények, amik életet és változatosságot vihetnek a lombhullás utáni kertbe, amelyek a hidegebb hónapokban is képesek megtartani az esztétikum és élettel teliség érzését?  – teszi fel a kérdést az egy.hu szerzője.

som

Som – színes vesszőikkel kiemelik a téli kertek szegleteit – fotó: pixabay.com

Impozáns somok

A somok képesek egy egész bemutatónyi mintázatot adni a lombjukkal – a sárgától kezdve a fehéres tarkán át a klasszikus zöld levelekig sokféle színben pompáznak. Színes vesszőikkel kiemelik a téli kertek szegleteit, piros, sárga vagy épp fekete ágaikkal a színek játékát teremtik meg a zord hónapokban.

Cornus alba argenteomarginata vagyis a fehértarka levelű som és a Cornus alba spaethii (sárga tarka levelű som) piros vesszőikkel tüzet és energiát visznek a téli tájba, a Cornus alba Kesselringii (feketevesszejű fehér som) a majdnem fekete vesszőivel elegáns és titokzatos egyszerre.  A Cornus stolonifera Flaviramea (sárgavesszejű som) sárgán virító vesszői is nagyon illusztrisak.

 Berberis thunbergii Admiration

Berberis thunbergii Admiration – fotó: flickr.com

Szúrós borbolyák

Több változatuk létezik: van köztük alacsonyabb és magasabb, fényes és matt, bokros és oszlopos, bordó, élénk pirosba váltó, sárga és színek összjátékában pompázó is. A három legismertebb örökzöld fajtája a júlia borbolya, a törpe ezüstös borbolya és a fényes levelű borbolya. Mind másképp járulnak hozzá a kert kinézetéhez.

A bordós-pirosas árnyalatokat szeretőknek a Carmen vérborbolya, a fényeslevelű ékszerborbolya vagy a japán vérborbolya lesz  jó választás. Ezek mellett – lombhullatók, de figyelemre méltó fajta – a Berberis thunbergii Admiration, azaz a törpe japán borbolya, ami egy maximum egy méteres, gömbölyded cserje bíborvörös színű levelekkel, amiknek a széleit sárga csíkok díszítik. Nagy kedvenc még a Berberis thunbergii Golden dream (aranysárga borbolya) is, ami egy lombhullató cserje, természetesen aranysárga színben.

Juniperus media Pfitzeriana Glauca

Juniperus media Pfitzeriana Glauca – fotó: pixabay.com

Kecses klasszikusoknak számítanak a borókák

A boróka hajtásait vágás után még hetekig illatfelhő veszi körül. Örökzöldek, jól ismertek a tűrőképességükről, sokféle funkciót betölthetnek a kertben (alkalmasak díszítésre, takarásra, madaraknak menedékként, fészkelőhelyként), előnyük, hogy nem igényelnek különösebb gondozást.

Léteznek törzsesre alakítható fajtái, mint a kék lombú virginiai boróka vagy az óarany terülő boróka. Kiváló oszloposok a virginiai boróka Blue Arrow változata és a Sentinel, de terülésben verhetetlen a Juniperus media Pfitzeriana Compacta és annak kék változata is, a Juniperus media Pfitzeriana Glauca. Máshoz nem fogható színkavalkádot hozhatunk létre az arany terülő borókával, a kék törpeborókával, a Floreant pelyhes borókával és a tarka kínai kúszóborókával is.

kínai lilabogyó

Kínai lilabogyó – fotó: flickr.com

Vannak, amelyek színes bogyót teremnek

Szerencsére a bogyóikkal díszítő növényekből sincs hiány. Itt a magyalok vezetik a sort, gyakorlatilag a klasszikus változatoktól kezdve a tarkalevelű fajtákon át a törzsesig szinte minden megtalálható. Egészen különleges megjelenéssel rendelkezik a kínai lilabogyó – ami nevéhez hűen lila bogyók csokraival gazdagítja a kertet.

A kertészek többsége a tűztövis sort sem hagyja el a kertjéből. Piros, narancs vagy sárga bogyók tömkelegével díszítve a kertet és kerti madaraknak is kiváló segítőt biztosítva: kiváló fészkelőhelyek, finom téli csemegék.

Hasonló módon hasznosak a madárbirsek: a fűzlevelű, a terülő, a svéd, a szőnyeg, a havasi és még a tarka fajtái is elérhetőek. A gyíkok és kisebb madarak nagyon szeretnek az ágaik között megbújni, a bogyóik pedig élelemmel látnak el sok kerti állatot.

Nem maradhat ki a felsorolásból a kert királynője, az egyszerre szúrós és csábító mahónia sem, aminek a sárga virágai a melegebb hónapokban, kék bogyói és elszíneződő levelei a hidegebb hónapokban színesítik a kertet.