A spanyol rendőrség Valladolid körzetében letartóztatott egy helyi agrárvállalkozót, aki írásbeli szerződés és társadalombiztosítási bejelentés nélkül alkalmazott öt külföldi munkást, és azok több éven keresztül, embertelen körülmények között éltek.

Az őrizetbe vett személy a Spanyolországban illegálisan tartózkodó munkásokat egy romos, megfelelő fűtést, szellőztetést és meleg víz szolgáltatást nélkülöző épületben helyezte el, ahol azok, 15 más személlyel összezsúfolva, félig rabszolgasorban éltek. Naponta 10 órát kellett dolgozniuk (még betegen is), napi, illetve heti pihenő idő nélkül.

Az alkalmazó – a munkások kiszolgáltatott helyzetét kihasználva – egy hosszú távra szóló szerződést, valamint hivatalos tartózkodási engedélyt és hét euró órabért ígért nekik.

A fizetésükből azonban az elszállásolásra havi 200 eurót, valamint adó és egyéb címen különböző további összegeket összegeket (pl. személyenként napi 2,5 eurót a munkába szállítás díjaként) levont. A szerződés, illetve az engedély átadását pedig mindig későbbre halasztotta. A vállalkozó a letartóztatás után komoly büntetésre számíthat, az engedély nélkül Spanyolországban tartózkodó külföldiek hasonló módon történő kihasználása azonban többször is előfordul.

Forrás: elpais.com

Indexkép: Shutterstock