Angol juhtartó gazdák (többek között egy 650 anyajuhot nevelő család) felfedezték, hogy a legelők talajának elnedvesedésével jelentősen megnövekedett a májmétely fertőzések előfordulása.

juhok

Fontos az iszapcsigák telepeinek gyors feltárása – fotó: pixabay.com

A walesi székhelyű Aberystwyth Egyetem kutatói megállapították, miszerint ennek egyértelmű oka az, hogy az iszapcsiga, mint köztes gazda fontos szerepet játszik a juhokat megfertőző májmétely terjesztésében.

Az Egyetem Dr. Rhys Aled Jones irányításával a gazdák kérésére azonban egy új technikát dolgozott ki az iszapcsigák telepeinek gyors feltárására, egy állatorvosi szakértő pedig egy olyan eljárást fejlesztett ki, amellyel a májmétely korai fertőzése a bárányok véréből könnyen kimutatta.

Ezzel a két eszközzel az élősködő féreg kártételének veszélye számottevően csökkenthető. Emellett azonban természetes a legelő bizonyos vizenyős területeinek lecsapolása és a legelő bekerítése is ajánlott.

A következő lépésben a szakértők a nyomelemek szerepét is megvizsgálják az állomány egészségi állapotában, és optimalizálják a parazita elleni védekezést.

Forrás: farminguk.com