India kormánya fontolóra vette a nem basmati rizs és más mezőgazdasági termékek kivitelére vonatkozó korlátozások enyhítését, hogy könnyítsen a nehéz helyzetbe került termelők és kereskedők helyzetén – írja a trademagazin.hu.

rizs

Az exportkorlátozások feloldása fellendítheti India mezőgazdasági exportját – fotó: pixabay.com

Mivel az ország gazdasága jelentős mértékben támaszkodik a mezőgazdasági ágazatra, a kormány célja az, hogy csökkentse az exportkorlátozások okozta negatív hatásokat, amelyek az ágazat szereplőit sújtják.

A nem basmati rizs Indiában nagyon fontos exportcikk, és a bevezetett korlátozások hatalmas veszteségeket okoztak a termelőknek, akik így nem tudták kihasználni a nemzetközi piacok keresletét. Az export újraindításával a kormány célja az, hogy növelje a bevételeket, és támogassa az agrárszektor növekedését.

Az enyhítési javaslatok egyúttal a kereskedelmi kapcsolatok élénkítésére is irányulnak, kiváltképp azokkal az országokkal, amelyek nagy mennyiségben importálnak mezőgazdasági termékeket Indiából.

Az exportkorlátozások feloldása fellendítheti India mezőgazdasági exportját, és hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez, miközben a termelők számára stabilabb megélhetést biztosít.