Amerikai kutatók egy meglepően egyszerű trükköt fedeztek fel, amely javíthatja a kávé ízét: ha az őrlés előtt egy kevés vizet adunk a kávébabokhoz, sokkal finomabb főzetet kaphatunk. Az Oregoni Egyetem kutatócsoportja a Matter tudományos folyóiratban publikálta megállapításait, amelyek szerint ez az apró lépés nemcsak az ízélményen javít, de az őrlési folyamatot is hatékonyabbá teszi.
A kávé ízét számos tényező befolyásolja: a pörkölés foka, a főzés technikája és – mint most kiderült – a darálás módja is kulcsfontosságú lehet. A darálás során ugyanis a kávészemcsék súrlódása statikus elektromosságot kelt, amely miatt a részecskék összetapadhatnak, eltömítve a darálót, ami egyenetlen őrlést és ezáltal gyengébb kávét eredményez.
A megoldás egyszerű: egy kis mennyiségű víz, amit a kávébabokra permeteznek őrlés előtt. Ez a lépés csökkenti a statikus töltést, megakadályozza a csomósodást, és egyenletes őrlést tesz lehetővé, így a főzés során a víz egyformán áramolhat át az őrleményen, több ízt kivonva belőle.
A kutatás során különféle eredetű és pörkölésű kávékat vizsgáltak, és azt találták, hogy a sötétebbre pörkölt, szárazabb babok nagyobb mértékű elektromos töltést generálnak. A megfelelő mennyiség: körülbelül 0,5 milliliter víz 1 gramm kávébabhoz.
Érdekességként a kutatók hozzáteszik: a kávé viselkedésének vizsgálata akár a geofizikai jelenségek – például földcsuszamlások vagy vulkánkitörések – jobb megértéséhez is hozzájárulhat.
Forrás: hvg.hu
Indexkép: Pixabay