Jelenleg több mint 50 millió ember él a világon demenciával, és ez a szám várhatóan 2050-re megháromszorozódik. Erre a betegségre ma még nincs gyógymód, és a tüneti kezelések is csak csekély eredményeket hoznak. Azonban az agy egészsége támogatható a megfelelő étrenddel, amivel számos kutatás foglalkozik. A mediterrán étrend ebből a szempontból kiemelkedő, bizonyítottan a demencia kockázatának a csökkenésével jár.
Mivel a diófélék alapvető fontosságúak ezen étrendben, több kutatás is vizsgálta ennek az ételfajtának a hatását a demencia megelőzésére, azonban a korábbi tanulmányok eredményei nem voltak egyértelműek. Ezért most spanyol szakemberek – az Egyesült Királyság hosszú távú kutatási projektjére, a Biobank adataira támaszkodva, amely több mint fél millió ember egészségi állapotát követi – újra megvizsgálták, összefüggésbe hozható-e a rendszeres diófogyasztás a demencia kockázatának csökkenésével.
Több mint 50 ezer, 40 és 70 év közötti résztvevőtől kaptak adatokat az egészségi állapotukról, életmódjukról és diófogyasztásukról. Akik a vizsgálat kezdetén demenciás panaszokról számoltak be, azokat kizárták a vizsgálatból, hogy a kutatás egyértelműen azonosíthassa az új eseteket. A vizsgálatba bevontak adatait 2007-2012 (alapállapot) és 2013-2023 (követés) között elemezték.
Az agy egészsége támogatható a megfelelő étrenddel – fotó: Pixabay
A vizsgálati alanyokat két fő kategóriába sorolták. Az egyikbe azok kerültek, akik naponta ettek diót, a másikba azok, akik nem. Akik rendszeresen fogyasztottak diót, azokat újabb két csoportba sorolták: akik napi egy marékkal (kb. 30 gramm) ettek, illetve akik ennél többet. Erre azért volt szükség, hogy a kutatók egyértelműsíthessék, vajon a nagyobb mennyiség hozzájárul-e a védő hatáshoz.
A vizsgálat végére a résztvevők 2,8 százalékánál diagnosztizáltak demenciát. Amikor a kutatók összehasonlították a diót fogyasztókat a nem fogyasztókkal, kiderült, hogy a rendszeres diófogyasztás 12 százalékkal csökkentette a demencia kockázatát.
A legerősebb kapcsolatot azoknál találták, akik naponta legfeljebb egy marék diót ettek: ez a mennyiség adta a legnagyobb védelmet, a több dió fogyasztása már nem járt további előnnyel.
A kutatók azt is megállapították, hogy a sózatlan diófélék, például a mandula és a kesudió hatásosabbak voltak, mint a sózottak vagy a feldolgozottak.
Az is kiderült, hogy kik profitálnak a leginkább a diófogyasztásból: a nők, az idősebbek, a nemdohányzók és azok, akiknek az életmódja alacsonyabb kockázattal jár (mérsékelt alkoholfogyasztás, rendszeres fizikai aktivitás és egészséges alvási szokások).
Az eredmények ígéretesek, azonban e tanulmánynak is voltak korlátjai, például hogy a diófogyasztásra vonatkozó adatok önbevallásos étrendi értékeléseken alapultak, amelyek időnként pontatlanok lehetnek.
A tanulmány megfigyeléses volt, tehát csak összefüggéseket tárt fel, nem pedig azt, hogy a dió közvetlenül csökkenti a demencia kockázatát.
A diófélék gazdagok antioxidánsokban, egészséges zsírokban és olyan bioaktív vegyületekben, amelyek csökkenthetik a gyulladást és az oxidatív stresszt, azonban annak pontos megértéséhez, hogy hogyan befolyásolhatják a diófélék az agyműködést, valamint más, hasonló tápanyagprofillal rendelkező élelmiszerek is hasonló előnyökkel járnak-e, további kutatások szükségesek.
Forrás: hvg.hu
Indexkép: Shutterstock