Az energiaárak világszerte gyors és nagy arányú növekedést mutatnak. A termelők és felhasználók ennek nyomán intenzíven keresik az újabb és olcsóbb energiaforrásokat, aminek egyik következménye a bioetanol használatának felgyorsulása.

Az etanol globális fogyasztása 2030-ra – szakértők szerint – eléri a 224 millió tonnát.

Az egyre növekvő igények kielégítése érdekében az ázsiai és dél-amerikai országokban növekvő területen (jelenleg mintegy 25 millió hektáron) termesztett cukorcirok, mint élelmiszerként és takarmányként  egyaránt hasznosítható növény – magas cukortartalma révén – bioüzem alapanyagként is figyelembe vehető lehet.

cukorcirok

Cukorcirok – fotó: flickr.com

A növény nagy előnye a gyors növekedése és az igénytelensége, mivel gyenge talajokon és csapadékszegény körülmények között is jó eredménnyel termeszthető, mediterrán éghajlaton, de a globális felmelegedés réven esetleg Közép-Európában is évente kétszeri vetéssel.

Optimális körülmények között hektáronként 3 500 liter nyersolaj megtakarítását teszi lehetővé, miközben a hasonló céllal termesztett növényekhez viszonyítva a szénlábnyoma is alacsony.

Ezen túlmenően a növény szára (bagassza) tüzelőanyagként hasznosítható. A felsorolt tulajdonságai (sokoldalú hasznosíthatósága) révén a cukorcirok főleg a kistermelők ideális növénye lehet.

Forrás: pressroom.icrisat.org

Indexkép: flickr.com