A pórsáfrány a jövőben a napraforgó konkurense lehet
2019-01-16 14:07:42 / Agroinform.hu – Tóth Endre
Orosz kutatók véleménye szerint a globális felmelegedés előrehaladásával, az étolajtermelés szempontjából a pórsáfrány versenytársa lehet a napraforgónak, különösen Oroszország rövidnappalos körzeteiben.
Az orosz nemesítők nemrég újfajta pórsáfrányfajtát hoztak létre, amely az egyre melegebb időjárást jobban tolerálja, mint a többi fajta. Az egyre növekvő és terjedő csapadékhiány Európa-szerte lerontja a talajok állapotát, amit a pórsáfrány vagy sáfrányos szeklice – a magas hőmérséklettel együtt – a napraforgónál sokkal jobban el tud viselni. Ez a tulajdonság – az éltető víz szűkösségének fokozódásával – kárpótlást nyújt a pórsáfrány valamivel alacsonyabb hektáronkénti terméseredményéért – írja az agroxxi.ru, orosz hírportál.
A pórsáfrányt hagyományosan festési alapanyagként és olajtermelésre használták Oroszországban, emellett takarmányként is fel lehet használni. A napraforgótermesztés háttérbe szorította a növényt az olajtermelésben. A kutatók szerint azonban pórsáfrány újra előnybe kerülhet a napraforgóval szemben, mivel rendkívül előnyös tulajdonságai vannak: jól tűri a magas hőmérsékletet, aszály- és sótűrő növény.
A pórsáfrány jobban bírja a szárazságot és a hőséget a napraforgónál – fotó. Pixabay
A növényt jelenleg is nagy területen használják étolajtermelésre, mivel olajának minősége gyakorlatilag azonos a napraforgóolajéval. Oroszországban ezt a növényt a rosztovi körzetben és a sztyeppi övezetben termesztik nagyobb területeken, vetésterülete a legutóbbi 5-6 évben több mint tízszeresére növekedett az országban.