Mit kell tudni az aceroláról?

Az acerola egy citrusféle, melyet színe és alakja miatt barbadosi cseresznyének is neveznek. Dél- és Közép-Amerikában, újabban pedig Indiában is termesztik. 100 grammja zölden szüretelve több mint 1500 mg C-vitamint is tartalmazhat, amivel toronymagasan vezeti a listát.

Az acerola egészségügyei előnyei

• Ha az acerolát beillesztjük az étrendünkbe, nagyon sokat teszünk immunrendszerünk erősítéséért. A C-vitamin antioxidáns, így javítja a szervezetünk fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, valamint lerövidíti a betegségek időtartamát.

• Magas C-vitamin-, antocianin- és kvercetintartalmának köszönhetően a gyümölcs antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, semlegesíti a szabad gyökök hatását, amelyek beindítják a korai öregedési folyamatot, továbbá fokozza a kollagéntermelést, és javítja a bőr állapotát.

• Az acerola kis mennyiségű rostot tartalmaz, ami segít megelőzni a gyomor-bélrendszeri problémákat. Az egyik ilyen rost a pektin, amely vízben oldódik, és serkenti a „jó" baktériumok szaporodását vagy aktivitását a bélben. Ezáltal az acerola segít megelőzni például a hasmenést vagy a székrekedést.

• Az acerola káliumban gazdag, ezért támogatja a szív egészségét, szabályozza a vérnyomást, ezzel segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Az antioxidánsok az érelmeszesedés, a szívinfarktus és szélütés megelőzéséhez is hozzájárulnak.

• A C-vitamin fokozza a növényi élelmiszerekből származó nem hem vas felszívódását, ezáltal a vér oxigénszállítását.

• Az acerola fogyasztása a C-vitamin jelenléte miatt segíti a pajzsmirigy működését.

• Az acerola jótékony hatással lehet az agyműködésre.

• A-vitamin-tartalmának köszönhetően az acerola rendszeres fogyasztása hozzájárul a szem egészségéhez. Az A-vitamin csökkenti a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció kockázatát is.

• Az acerola növeli a jóllakottságérzetet rosttartalmának köszönhetően. Mivel a kalóriatartalma alacsony, és javítja a bélműködést, a fogyásban is a segítségünkre lehet.

• Az acerola flavonoidokat és C-vitamint tartalmaz, azaz antioxidánsokat, amelyek segítenek blokkolni a szabad gyököket, melyek rákos megbetegedéseket okozhatnak. Továbbá van benne likopin is, amely a prosztatarák kockázatának csökkenéséhez járul hozzá.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock