Az éghajlatváltozás jelentős hatással van a nyugat- és közép-afrikai kakaótermelésre, amely a globális kakaótermelés több mint 70%-át teszi ki – írja a gismeteo.ru.
Wageningeni Egyetem kutatói szerint 2060-ra az elefántcsontparti kakaótermesztésre szánt földterületeknek akár a fele is használhatatlanná válhat, ami a termelés csökkenéséhez vezet.
Ghána az optimális zónák mérsékelt elvesztésével szembesül, míg Nigéria és Kamerun potenciálisan bővíteni tudja a területét, 40%-kal, illetve 60%-kal növelve a termelést.
A jobb talajgazdálkodás és az agrárerdészet növelheti a hozamokat – fotó: pixabay.com
Mindez azonban nyomást gyakorolhat az ökoszisztémákra, különösen Kamerunban, ahol a kakaót jellemzően egykori erdőkben termesztik.
A kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelenlegi termelési régiók adaptálásához átfogó megközelítésre van szükség annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az erdőirtás és javítható legyen a környezetvédelem.
A jobb talajgazdálkodás és az agrárerdészet növelheti a hozamokat és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességet, ami kiemelten fontos a korlátozott erőforrásokkal rendelkező kistermelők számára.
Indexkép: pixabay.com