A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére, az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bevonásával szakmai egyeztetésre került sor az állati termékpályákat képviselő szakmai szervezetek és az ATEV Zrt. részvételével az állati melléktermék-kezelés hatékonyságának javítása érdekében.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az ATEV Zrt., illetve az érintett állattenyésztési és élelmiszeripari szakmai szervezetek (a Baromfi Termék Tanács, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége, a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Magyar Húsiparosok Szövetsége, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége, a Magyar Sertéstenyésztők és -tartók Szövetsége, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) vezetőinek részvételével megbeszélést szervezett Dunaharasztiban.
Megoldásokat kell keresni az állati eredetű melléktermékek kezelésének és hasznosításának problémáira – fotó: pixabay.com
A találkozóra egy szakmai megbeszéléssorozat első állomásaként tekintenek a résztvevők, amelynek során elindították az együttműködést és a közös gondolkodást az állati melléktermékeket érintő kérdéskörökben.
Az állati eredetű melléktermékek megfelelő kezelése az állattartás működtetésének alapfeltétele. Számos ponton kapcsolódik az állategészségügyhöz, a járványvédelemhez és a körkörös gazdálkodáshoz is, így napjainkban jóval többről szól, mint egyszerű megsemmisítésről.
A tanácskozás célja az volt, hogy közösen áttekintsék, miként javítható az állati eredetű melléktermékek begyűjtése, feldolgozása és megsemmisítése, illetve hogyan racionalizálhatók a termelők terhei.
A felek egyetértettek az érdemi szakmai párbeszéd fontosságában, amely a jövőben lehetőséget teremthet egy hatékonyabb és fenntarthatóbb melléktermék-kezelési rendszer kialakítására.
A megbeszélésen kiemelt szerepet kapott a tudatosítás és tájékoztatás szükségessége is, amelyek segítik a termelőket abban, hogy megfelelő módon kezeljék vagy hasznosítsák a különböző állati mellékterméktípusokat.
A résztvevők megállapodtak abban, hogy a szakmai egyeztetést rövidesen folytatják, és közösen keresnek megoldásokat az állati eredetű melléktermékek kezelésének és hasznosításának problémáira, akár a hazai rendszer kereteinek újragondolásával.
Indexkép: pixabay.com