A Vízvisszatartási hajlandóság felmérése mélyfekvésű területeken műhelykonferenciát tartott az Agrárközgazdasági Intézet 2024. október 8-án, amelyen többek között részt vett dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, dr. Goda Pál, az Agrárközgazdasági Intézet ügyvezető igazgatója, Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

A program dr. Goda Pál és dr. Feldman Zsolt köszöntőjével kezdődött. Az okos és okszerű vízgazdálkodás és a vízvisszatartás fontosságáról, az aszály okozta károkról, a magyar termelési gyakorlatokról beszéltek.

vízmegtartás

A klímaváltozás hatása és a szélsőséges hidrometeorológiai helyzet már nem a jövő problémája, hanem a jelen kihívása – fotó: AKI

Dr. Bozán Csaba, a Környezettudományi Intézet Öntözési és Vízgazdálkodás Kutatóközpont központvezetője – a Mélyfekvésű, vízvisszatartásra potenciálisan alkalmas területek lehatárolása a felméréshez címmel tartott előadást. Beszélt a mélyfekvésű területek általános jellemzőiről, pozitív ökológiai és gazdasági hatásairól, a lehatárolás módszertanáról és bemutatta az eredménytérképeket.

Tornay Enikő, az Agrárközgazdasági Intézet Klíma- és Környezetkutatási Osztály osztályvezető-helyettese, vezető szakértő –  A gazdálkodói vízvisszatartási hajlandóság és tudás felmérésének eredményeiről számolt be előadásában. Elmondta, hogy a klímaváltozás hatása és a szélsőséges hidrometeorológiai helyzet már nem a jövő problémája, hanem a jelen kihívása.

Varga György, az Országos Vízügyi Főigazgatóság Belvízvédelmi és Öntözési Főosztály vízrendezési referense a Mintaterületek kiválasztási kritériumait mutatta be részletesen. Megvizsgálták azon problémaköröket, amelyekre javaslatokat kellett tenniük (mintaterületek, természetes vízvisszatartási megoldások, művelési ág vizsgálatok stb.).

Hollósi Aranka, az Agrárminisztérium Fejlesztéspolitikai Főosztályának szakértője a Szakpolitikai támogatás és fejlesztési lehetőségek címmel tájékoztatta a jelenlévőket a megoldás alternatíváiról.

További hasznos információkért tekintsék meg a műhelykonferenciáról készült videót!

Agrárközgazdasági Intézet

aki