Korábban számos olyan káresemény történt, amikor mezőgazdasági gépek villamos kábelt vágtak át, szakítottak el, esetleg vezetéktartó oszloppal ütköztek. Most, a tavaszi szántóföldi munkák kezdetekor az Opus Titász a biztonságos munkavégzésre hívja fel a figyelmet

A veszélyhelyzetek és üzemzavarok elkerülése végett a gazdák és gépkezelők figyelmét alapszabályként arra hívják fel, hogy lelógó vagy földön fekvő vezetéket mindig feszültség alattinak kell tekinteni. Amennyiben egy ilyen vezeték a traktorral, mezőgazdasági géppel érintkezik, szintén alapszabály, hogy a járművet nem szabad elhagyni és azonnal bejelentést kell tenni.

A szántóföldi munkák kapcsán kiemelik:

  • Villanyvezetékek tartószerkezetének alapozását munkagéppel 1,5 méternél kisebb távolságra tilos megközelíteni.
  • Széles gépkapcsolatok és a gépek széles vágóasztala fokozott figyelmet követel.
  • Széles munkaeszközök nyitását vagy zárását sohase a vezeték alatt vagy a vezeték tartószerkezetének közelében végezzék.
  • Azokon a területeken, ahol a kábelek a föld alatt futnak, 50 cm-nél mélyebben tilos dolgozni.
  • Rakományok magasságára különös gonddal kell figyelni és be kell tartani a közlekedési hatóság szabályait.
  • Ha emberek fém tárgyakat mozgatnak a vezetékek közelében, akkor a biztonságos távolságot tartani kell a távvezeték tartóoszlopaitól, illetve a megfelelő védőintézkedéseket kell tenni.
  • 50 méternél hosszabb, fém szerkezetű öntözőrendszert csak 3 méternél nem magasabban és érintésvédelemmel lehet létesíteni. Külön felhívják a figyelmet arra, hogy öntözőberendezés vízsugarának méreteit a 2/2013. (I. 22.) NGM rendelet szabályozza.

Hozzáteszik, ha probléma vagy károkozás történik, akkor azt azonnal jelenteni kell az üzemeltetőnek.

Indexkép: Pixabay