Brazília az utóbbi években jelentős eredményeket ért el a génmódosított búza nemesítésében, így a brazil agrárminisztérium ez év elején napirendre tűzte az így előállított fajták engedélyezésének megvitatását – írja a brasildefato.com hírportál. Az engedélyezés mellett szólt, hogy az Argentínában bevezetett GMO fajta kiváló szárazságtűréssel rendelkezik, és emellett a glufozinát tartalmú gyomirtókkal szemben is rezisztens, amely szerek a WHO minősítése szerint is erősen mérgező.
A kormány az engedélyezésről szóló döntést későbbre halasztotta. Fotó: 123rf.com
Az ország fogyasztóvédelmi intézete (IDEC) arra hívta fel a figyelmet, miszerint ez a rezisztencia magában hordja annak veszélyét, hogy a búzatermés bizonyos mennyiségű szermaradványokat tartalmazhat, amelyek az emberi egészségre károsak. Egy génmódosított szója esetében bebizonyosodott, hogy az öntermékenyítő növényfajoknál egy fertőzés a teljes élelmiszerláncon végigvonulhat. Tekintettel arra, hogy brazil búzák lisztje nagy mennyiségben kenyér, valamint tészták, pizzák és egyéb napi fogyasztási cikkek alapanyagát képezi, a kormány az engedélyezésről szóló döntést későbbre halasztotta.