A Cayenne-bors valójában nem bors, hanem a csípős csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. A növény Dél-Amerikából származik, ahol az indiánok a jelenlegi Francia Guyana területén kezdték termeszteni, a világgal pedig a portugál utazók ismertették meg.

A Cayenne-bors fogyasztása némi elővigyázatosságot igényel, ugyanis nagyon csípős: a csípősséget osztályozó Scoville-skálán a magyar csípős paprika 1000-2500-as értékkel szerepel, míg a Cayenne-borsnál ez 30-50 ezernek felel meg! De aki bírja a csípőset, az – mértékkel fogyasztva – egy remek tápanyagforrásra talál a Cayenne-borsban.

A Cayenne-bors egészségügyi előnyei

A Cayenne-bors remek tápanyagforrás, mely különösen gazdag C-vitaminban, A-vitaminban, B6-vitaminban és K-vitaminban. Bár a paprika frissen tartalmazza a legtöbb tápanyagot, fűszer formájában is értékes forrása az A-vitaminnak, amelynek bevitele a látás, az immunrendszer egészsége, illetve a szív, a tüdő, a vesék és más szervek megfelelő működése szempontjából is elengedhetetlen a szervezet számára.

A Cayenne-bors egészségügyi előnyei azonban túlmutatnak a vitamintartalmon: számos jótékony hatását a kapszaicin adja, amely természetes vegyületként csípős ízéért is felelős.

Megvédhet a krónikus betegségektől

A Cayenne-bors nagyszerű forrása az antioxidánsoknak és más növényi vegyületeknek, amelyek védik a sejteket, és hozzájárulnak az általános egészséghez. Az antioxidánsok semlegesítik a sejtkárosító hatású szabad gyököket, lassítják az öregedési folyamatokat, fiatalon tartják a sejteket. Egy tanulmány során a kutatók 20 különböző erős paprika antioxidáns-tartalmát hasonlították össze, melyek közül a Cayenne alapját képző csili került ki győztesen.

Jótékony hatással van a szívre

A Cayenne-borsban lévő kapszaicin segít megvédeni a szervezetet a gyulladásoktól, melyek a szívbetegségekkel is összefüggésbe hozhatók. Emellett a Cayenne-bors segíthet megőrizni az erek egészséget, és csökkentheti a vérnyomást. Egy kutatás során arra derült fény, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak csilipaprikát, 13 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg szívbetegségek következtében. Ráadásul amikor az emberek Cayenne-borssal ízesítik az ételüket, kevesebb sót fogyasztanak, ami szintén előnyös a szív egészsége szempontjából.

Cayenne-bors

A Cayenne-bors kiváló tápanyagforrás – fotó: Shutterstock

Hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez

A Cayenne-bors fokozza a gyomornedvek és az enzimek termelődését a gyomorban, ami elősegíti az ételek lebontását. Továbbá egyes kutatások szerint az olyan fűszerek, mint a Cayenne-bors, növelhetik a „jó" baktériumok számát a bélrendszerben, amelyek az immunrendszer megfelelő működéséhez is szükségesek. A kapszaicin támogatja az egészséges mikrobiom kialakulását is. Ennek ellenére vannak, akiknél gyomorégést válthat ki, ez esetben kerülendő a Cayenne-bors fogyasztása.

Segíthet a fogyásban

A kapszaicintartalmú fűszerek felpörgetik az anyagcserét, elősegítve a kalóriák elégetését, illetve fokozzák az étkezések utáni teltségérzetet.

Fájdalomcsillapító hatású lehet

Egyes bizonyítékok szerint a csípős paprikák enyhíthetik a fájdalmat és a fejfájást. A kapszaicint helyileg is használják a fájdalom kezelésére: a vegyületet tartalmazó krém a bőrbe dörzsölve alkalmas az ízületi gyulladás kezelésére is.

Forrás: divany.hu