A paradicsom esetében az első és egyben legmegdöbbentőbb tény az lehet, hogy nem zöldség, hanem gyümölcs. Ám az első sokk után jön a következő! Nem csak finom, de akár a fiatalság egyik elixírjének is nevezhetnénk. Ennek pedig a likopin az oka.

Edd magad fiatalra a paradicsom segítségével

A paradicsom őshazája Közép- és Dél-Amerika, Európába a spanyol és portugál hódítókon keresztül jutott el. Sokáig a paradicsom almájának nevezték, azonban ez ma már lerövidült, és csak paradicsomként emlegetjük. Az olasz nyelv azonban még megőrizte a korábbi elnevezést, hiszen a "pomodoro" szó jelentése aranyalma. Bár a piros a legelterjedtebb, létezik sárga, rózsaszín, narancssárga, lila, sőt, még fekete paradicsom is.

A likopin egy vörös színű karotinoid, amelynek a paradicsom a piros színét, te pedig még ezernyi mást köszönhetsz. A paradicsom mellett a grapefruitban, a görögdinnyében, sőt, még a csipkebogyóban is megtalálható. De mi is ez, és mi mindent tesz meg érted? Vegyük sorra!

A likopin bőrben való jelenléte megvéd téged a káros UV sugaraktól, és segít a bőr idő előtti öregedésének elkerülésében. Kutatások szerint a paradicsomfogyasztás javíthatja a bőr rugalmasságát és csökkentheti a ráncok mélységét, úgyhogy ha fiatalodni szeretnél, egyél bőven paradicsomot.

paradicsom gyümölcs

A paradicsom igazán finom gyümölcs, amelyik még a ráncokat is csökkenti. Fotó: Shutterstock

Ahogy a karotin narancssárgára színezi a sárgarépát, vagy éppen a sütőtököt, úgy gondoskodik a likopin a paradicsom csodás, piros színéről. Nem csupán a paradicsomot színezi meg, hanem természetes színezőanyagként is használják.

A likopin nagyon erős antioxidáns tulajdonságának hála, nagyban hozzájárul bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentéséhez. Az antioxidáns vegyületek gátolják az oxidációs folyamatokat, és semlegesítik a szabad gyököket. A szabad gyökök elszaporodása esetén gyorsabbá válik a sejtek öregedése. Ezáltal megnő a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázata is.

A legnagyobb eredményeket a prosztata- és az emlőrák kezelésében érték el a likopinnal. A likopin segít a prosztatarák terjedésének megakadályozásában, és a prosztata kóros megnagyobbodása ellen is kiváló, melyet kutatások igazolnak. A kutatók szerint, aki heti két alkalommal, vagy annál is többször eszik paradicsomot, az 34%-kal csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

A likopin tehát igazi csodafegyver, amely leginkább a természetes, napfényen érlelt paradicsomban található. Az üvegházban érlelt, illetve a még sárga sokkal kevesebb likopint tartalmaz, mivel a likopin tartalom az érés előrehaladtával egyre csak nő.

Habár a paradicsomból nyerhető ki, legmagasabb koncentrációban a ketchupban, a paradicsomlében és a paradicsom szószban található meg. A vitaminok többségének nem tesz jót, ha valamilyen feldolgozó művelet hatásának tesszük ki, de nem úgy van ez a likopinnal. A likopin ugyanis a feldolgozás után sokkal hatékonyabban képes felszívódni. Ez azt jelenti számodra, hogy mivel vízben nem jól oldódik, ha olajat öntesz a paradicsomodra, sokkal jobban fog felszívódni.

Ráadásul éppen ezen ok miatt érdemes a paradicsomot nem csupán nyers formában, hanem főzve, sütve, vagy akár levesként, szószként fogyasztanod. Ajánlott napi bevitele minimum 20 mg. Ehhez azonban, ha nyers paradicsomból szeretnéd ezt beszerezni, legalább egy kilót kellene elfogyasztanod. Ellenben, ha hőkezelt paradicsomot fogyasztasz, háromszor annyi likopont tudhatsz magadénak.

100 g nyers paradicsom likopin tartalma 0,9- 13, 6 mg, míg 100 g ketchup 9-23 mg likopint, a sűrített paradicsom pedig már 32-94 mg-ot tartalmaz.

A szervezeted is imádni fogja a paradicsomot

A paradicsom esetében nem a méret a lényeg. A paradicsomban ugyanis annál több a C-vitamin, minél kisebb a mérete. De a nagyobb méretű paradicsom is nagyon egészséges, úgyhogy bátran fogyaszthatjuk színtől és mérettől függetlenül, csak legyen kellően érett, és persze egészséges.

A paradicsom még B2- és B1-vitaminokat is juttat a szervezetünkbe. A fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal.

A paradicsom kívül és belül is jó. Kívül nagyon hatásos a sérült bőrfelületek kezelésében, és halványítja a bőrön lévő foltokat. Leégés esetén szeleteljünk belőle egy keveset a bőrünkre, és enyhíteni fogja a fájdalmat. Étvágyserkentő hatása miatt érdemes a rosszul evő gyerekek étrendjébe is becsempészni, minden nap.

Ezért legyen saját paradicsomod

Ha csak azt nézzük, hogy a napfény által érlelt paradicsomnak jóval magasabb a likopintartalma, mint az üvegházinak, máris megkaptad a magyarázatot, miért nevelj saját paradicsomot a kertedben, vagy annak hiányában a balkonodon. De az is el kell árulnunk, hogy kevés jobb ízű finomság van annál, mint amikor a tökéletes érettségi fokában lévő paradicsomot leszedjük a kertben, és mire beérünk a házba, már el is fogyasztottuk. Az az íz igazán megéri azt a kis fáradtságot, amellyel a saját paradicsom termesztése jár. Mutatjuk hát, hogy legyen neked is saját paradicsomod.

Vagy vásárold a paradicsom palántákat, vagy neveld őket otthon. A lényeg, hogy nem mindegy, hogyan fogod őket elültetni a kertedben, vagy a balkonládádban. Nagyon fontos a paradicsom palántájának esetében, hogy megfelelően mélyre ültessük. A paradicsomot sokkal mélyebbre, akár 5-10 centiméterrel mélyebbre kell ültetni, mint ahogy palántaként a szára kibújt a földből. Egészen az alsó levelekig fedjük be földdel a növényt, ugyanis ettől a talajban lévő szárrész teljes hosszában gyökeret növeszt, melynek segítségével több tápanyagot tud felvenni.

Erre azért is van igazán nagy szükség, mert egyre melegebb van nyáron, így sokat segíthetünk a paradicsomnak, ha ki tudja használni azon kedvező tulajdonságát, hogy minél nagyobb felületen képes nedvességet és tápanyagot felvenni a talajból. Így nem csak hogy életerősebb növényt kapunk, hanem még a a kártevőknek, kórokozóknak is jobban tud ellenállni.

paradicsom

Hőkezelés hatására a paradicsom még egészségesebb. Fotó: Shutterstock

A mélyebbre ültetés mellett a másik lehetőségünk, hogy a paradicsom palánta szárának alsó harmadát a földben elfektetjük és szinte vízszintesen ültetjük ki a szabadföldbe. Ha nincs olyan hosszú szárunk, akkor szedjük le óvatosan az alsó levélpárokat, és így már kellő hosszúságú szárat kapunk ahhoz, hogy vízszintesen el tudjuk ültetni a paradicsom palántát.

A mélyebb és kiterjedtebb gyökérrendszer ráadásul jóval nagyobb stabilitást is jelent a növény számára, így jóval kevesebb kárt fog benne okozni egy szélvihar, és a gyümölcs súlyát is sokkal jobban el fogja tudni viselni. Mivel a növény a vízszintes ültetés miatt jóval több tápanyagot képes felvenni a talajból, a növekedése is erőteljesebb lesz és jóval nagyobb lesz a terméshozam is. A paradicsomokat 30-50 cm távolságra ültessük el egymástól.

Mivel sajnos nem csak mi szeretjük a paradicsomot, célszerű rögtön permetezni is. A réztartalmú gombaölő szerek segítenek ugyanis megvédeni a paradicsomot a talajban áttelelt fuzárium nevű gombabetegség spóráitól, melyek hatására a levelek sárgulni, barnulni kezdenek és a növény sajnos elpusztul, még mielőtt termést hozhatott volna.

Érdemes mulccsal takarni a paradicsom körül a talajt, hiszen így védjük a kiszáradástól, és a gyomokat is meggátoljuk a növekedésben. Ahogy növekszik, úgy kötözzük folyamatosan a paradicsom szárát a karóhoz, nehogy eldőljön. Azért, hogy minél kevesebb esélyt adjunk a gombás fertőzéseknek, érdemes a paradicsom alsó leveleit levágni, hogy azok ne érjenek hozzá a vizes földhöz.

A paradicsom tápanyagigényes növény, ezért az ültetéskor tegyünk a gödör talajába 2-3 kg érett istállótrágyát vagy komposztot. Nagyon fontos, hogy ne száradjon ki, és rendszeresen öntözzük, azonban ne álljon pangó vízben. Az öntözés során ügyeljünk rá, hogy csak a talajt öntözzük, ne a növényt, különben a paradicsomok könnyen megrepedhetnek, elrothadhatnak.

A kacsolásról azonban nem szabad megfeledkezni. De hogy mi is ez? A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik, amelyen nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések is. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen.

Így legyen paradicsomi állapot a balkonládádban

Amennyiben balkonládában fogjuk nevelni a paradicsomot, mindenképpen tápanyagban gazdag, jó minőségű virágfölddel töltsük fel a ládát. Az ültetés után nyomkodjuk körbe a palánta körül a földet, majd alaposan öntözzük meg. Ügyeljünk rá, hogy lyukas legyen a balkonláda alja, hogy a felesleges víz könnyen el tudjon távozni, és ne pangjon.

Ügyeljünk a kikötözésére, és hogy még véletlenül se tudjon felborulni, egy nagyobb szél estében sem. Néhány hét múlva szüksége lesz tápoldatozásra. Rendszeresen öntözzük úgy, hogy a leveleit ne érje a víz.

Legyen tehát paradicsomi állapot a kertünkben és a balkonládánkban egyaránt.