Előreláthatóan az év végére az olívaolaj árának jelentős csökkenése várható, a termelés növekedésének köszönhetően. Zefferino Monini, a vezető olasz olívaolaj-gyártó Monini vezérigazgatója az Il Sole 24 Ore-nak nyilatkozva 30-40%-os árcsökkenést prognosztizált –írja a portfolio.hu cikke alapján a 168.hu

oliva

Kedvezőbb áron lesz elérhető sokak kedvence – fotó: pixabay.com

10 euró alá csökkenhet az olívaolaj literjének ára

A termelés a becslések szerint várhatóan eléri a 3,3-3,5 millió tonnát, szemben az előző évi 2,5 millió tonnával, aminek eredményeképpen 30-40%-os árcsökkenés is jöhet az olívaolajnál. Ez a termelésnövekedés az elmúlt évtizedben nem látott szintre töltheti fel az olívaolaj-készleteket, és ellensúlyozni tudja az előző két év alacsony termelését.

A fogyasztók ennek köszönhetően arra számíthatnak, hogy az árak 10 euró/liter alá csökkennek, ami növelheti a fogyasztást világszerte, főként azokban az országokban, ahol az olívaolaj még nem alapélelmiszer. Kínában például a magas árak miatt tavaly 60%-kal csökkent a fogyasztás. Ez most megváltozhat.

A Nemzetközi Olívaolaj-tanács (COI) adatai alapján 2025-re a Monini a globális olívaolaj-fogyasztás fellendülését várja, megközelítőleg 3 millió tonnás mennyiséggel.

Spanyolországban erőteljes fellendülés várható

Bár Olaszország termelése a közelmúlt száraz időjárása miatt a szokásosnál alacsonyabb lesz, de Monini szerint ez nem fogja befolyásolni az olasz extra szűz olívaolaj árát. Az ország jelenleg évente átlagosan 300 000 tonna olívaolajat termel, míg a hazai kereslet 900 000 tonna.

Az Olasz Olajipari Szövetség (Assitol) becslései szerint a teljes országos termelés 200 000 tonna körül lesz. Ugyanakkor más mediterrán országokban, különösen Spanyolországban, erőteljes fellendülés várható.

Durván drágulnak az élelmiszerek

Az elmúlt hónapok időjárása minden országot megviselt, aminek érződni fognak a hosszú távú hatásai: az élelmiszerek ára jelentősen emelkedik az őszi szezonban.

Az áremelkedés már megkezdődött, a Központi Statisztikai Hivatal mérései alapján a forró és száraz nyár egyes élelmiszerek esetében 7 százalékos drágulást idézett elő, ami megdöbbentő, mert ez az infláció mértékének kétszeresét is eléri.

A  legnagyobb mértékben a zöldségek és a gyümölcsök ára változhat, hiszen ezekre közvetlen hatást gyakorol az időjárás, de más termékek esetében is számítani lehet arra, hogy nem a korábban megszokott árakkal találkoznak majd a vásárlók.

A kereskedők a nagybani piacon a paradicsomot 58 százalékkal, az uborkát 40 százalékkal, a paprikát pedig 37 százalékkal drágábban tudták beszerezni, mint egy évvel korábban, aminek az az oka, hogy mindegyikből kevesebb termett az idei aszályos időjárás miatt.