Van új a Nap alatt! Az idei KÁN Egyetemi Napok programsorában újdonságként mutatkozott be az I. MATE Tenyészállat-felkészítő, -felvezető Verseny szeptember 29-én. Az egyetem és a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete együttműködésében megvalósuló megmérettetésen campusaink hallgatói tehették próbára magukat.

mate

I. MATE Tenyészállat-felkészítő, -felvezető Verseny – fotó: MATE

A verseny célja az volt, hogy az állattenyésztési szakok hallgatói éles helyzetben ismerhessék meg a tenyészállat-felkészítés szépségét, amiből akár életre szóló elköteleződés is lehet. A tudáspróbát megelőzően a keszthelyi, gödöllői és kaposvári campusok hallgatói a környező szarvasmarhatelepeken készíthettek fel egy-egy állatot a kiállításon való bemutatásra és versenyre.

Dr. Szabari Miklós Gábor, a MATE Precíziós Állattenyésztési és Állattenyésztési Biotechnika Tanszék vezetője véleménye szerint nem elég a szakmát megtanítani, meg is kell szerettetni a diákokkal. Mindemellett az állattenyésztés, mint fogalmaz, olyan felelősség, amit komolyan kell venni.

„Ezt a felelősséget próbáljuk átadni a diákoknak, és ezen apropó mentén született meg e hagyományteremtő szakmai verseny gondolata" – mondta, elismerve, hogy „egy járatlan útra léptünk. Éppen ezért hálás köszönettel tartozunk Dr. Gyuricza Csaba rektor úrnak, amiért vakon megbízott bennünk, és engedte nekünk ezt az utat bejárni."

A tanszékvezető örömmel adott számot arról is, hogy a verseny májusi meghirdetése óta semmiféle lemorzsolódás nem történt. Szólt arról az együttműködésről is, ami a tenyésztők, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete és azon külső cégek között alakult ki, amelyek a verseny híre hallatán maguk jelentkeztek és csatlakoztak a kezdeményezéshez.

S, hogy mi lesz a hiánypótló, egyben sikerrel záródó verseny jövője? Dr. Szabari Miklós Gábor szerint a lángot begyújtották, most lobog, s felelőtlenség lenne nem megőrizni, hogy a jövő nemzedékei is átvehessék majd a láng őrzését.

bemutató

A húsz induló közül Hege Sára negyed évfolyamos agrármérnök-hallgató nyerte el az első helyezést Bori nevű szarvasmarhájával együtt – fotó: MATE

Személyes benyomásai kapcsán elismerte, hogy bár huszonöt éve a szakmában dolgozik, ilyen jól szervezett és ilyen erős közösséget még nem látott.

„Ott álltunk a lovardában és kirázott bennünket a hideg. Megérintett, amit láttunk. A versenyen részt vevő hallgatók a tanúbizonyságai annak, hogy a diákok igenis érdeklődőek, de nem elég tudást, élményt is kell adni nekik" – mondta.

A KÁN Egyetemi Napok utolsó napján rendezett versenyen a szakmai zsűri elsősorban nem az állat küllemi adottságait, hanem a felvezetés és felkészítés minőségét értékelte. A húsz induló közül Hege Sára negyed évfolyamos agrármérnök-hallgató nyerte el az első helyezést Bori nevű szarvasmarhájával együtt. Mint felidézte, azért jelentkezett a versenyre és az azt megelőző felkészítésre, mert remek lehetőségnek tartotta arra, hogy kipróbálja magát.

„Rengeteg munkát tettünk vele, messzire kellett kijárni, mert Etyek és Gödöllő egy óra minimum, és hetente körülbelül három-négyszer mindig ott voltunk, valamikor többször, és amikor felkészítés folyt, azért voltak nehezebb napjaink is"

– fogalmazott, arra is rámutatva, hogy eleinte meggyűlt a bajuk négylábú társaikkal is, de miután már megbarátkoztak egymással, egy nagyon jó kapcsolat alakult ki állat és ember között. Csakúgy, mint a versenytársak között, akik valójában sosem érezték úgy, hogy egymással versengenének, sokkal inkább támogatva a másikat, közösen élték meg a versenyhez vezető utat.

„Sosem gondoltam volna, hogy én fogom megnyerni. Ez nagyon jó érzés volt, de az elismerés minden versenyzőtársamat megilleti. Közösen értük el a sikert" – jelentette ki.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.