Létezik egy egyszerű, természetes és ízletes szuperélelmiszer, ami gyakorlatilag egyetlen falatban képes táplálni a bőrünket, élesíteni az agyunkat, csökkenteni a gyulladásokat és még a memóriát is javítani. Ez nem más, mint a dió – a magyar kertek méltatlanul alulértékelt kincse!

A dió nemcsak régóta fontos része a hazai agráriumnak, de a népi gyógyászatban is megbecsült helyet foglal el. Már az ókorban is az agyműködés serkentésére ajánlották, nem véletlenül: tele van olyan értékes tápanyagokkal, melyek védik az idegrendszert, javítják az agyi keringést, és segítenek megelőzni az időskori szellemi hanyatlást.

De a dió nem csupán belsőleg hat! A benne található alfa-linolénsav (ALA), egy növényi ómega-3 zsírsav, gyulladáscsökkentő erejével segíti a bőr rugalmasságát, és megóvja sejtjeinket az oxidatív stressz káros hatásaitól. Ezenkívül az E-vitamin-tartalma hozzájárul a bőr fiatalságának megőrzéséhez, míg a B-vitaminok, a magnézium, a kálium és a mangán erősítik az izmokat, a szívet, sőt a csontokat is.

És hogy mennyit kell enni belőle? Már napi egy kis maréknyi, azaz 5–7 szem dió is csodákra képes! Fogyaszthatjuk magában, müzlibe keverve, salátákban, süteményekben – a lényeg, hogy rendszeresen az étrendünk része legyen.

A dió nem varázsszer, de olyan gazdag tápanyagprofilja van, hogy bátran nevezhetjük természetes szépség- és egészségvédő csodaszernek. Ha eddig csak karácsonykor gondoltál rá, ideje újra felfedezni és beépíteni a mindennapjaidba!

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Shutterstock