A Kukorica Kör Egyesület "Kukoricázz velünk!" termelési versenyének célja nem az, hogy a gazdák minden lehetőséget kimaxolva a lehető legnagyobb hozamot érjék el, hanem a költség-bevétel aránya lesz a döntő szempont a sikeresség értékelésében.
A tavalyi év kukoricatermesztési szempontból sajnos új tapasztalatokat hozott, hiszen az extrém aszályos időjárás nem kedvezett a nagy terméshozamoknak. A mennyiség önmagában is gond, de sajnos emellett a minőséggel is komoly problémák voltak, a hosszú aszályos időszakot megszenvedték a növények, ami miatt a károsítók felszaporodtak, különösen a mikotoxin termelésre is képes penészgombák megtelepedésének kedveztek a körülmények. A tárolás során pedig további minőségromlás következett be.
A tavalyi tapasztalatokból kiindulva a gazdálkodók a lehetőségeikhez mérten más-más megoldási stratégiát követhetnek az idei kukoricatermesztési szezonban, írja honlapján a Kukorica Kör Egyesület.
A 2023-as meghívásos termelési verseny minden bizonnyal rendkívül tanulságos lesz, hiszen egy új szemléletű versenyben, egy csalódásokkal teli évet követően követhetjük nyomon az eseményeket.
Változatos kép alakult ki az inputanyagok alkalmazása kapcsán a gazdák körében, de hogy kinek milyen megoldás fog eredményre vezetni, az kiderül a szezon végén, addigra mindent tudni lehet majd a versenyben résztvevő gazdák által alkalmazott technológiáról, a csapadék mennyiségéről és mindegy egyéb, termelést befolyásoló tényezőről.
Daoda Zoltán, a Kukorica Kör Egyesület ügyvezető igazgatója az Agroinform kérdésére elmondta, hogy a versenyben résztvevő gazdák az idei évben mire fókuszálnak leginkább:
"A tavalyi évet követően jellemzően kétféle gondolkodásmód tapasztalható a gazdáknál. Van, aki kevesebb kukoricát vetett, mint tavaly, sőt volt, aki teljesen ki is hagyta a sorból, és ezért nem is vesz részt a versenyben. Viszont a gazdák egy másik része úgy döntött, hogy mivel sokan el fogják hagyni a kukoricát, ezért inkább növelik a területet. Egy szűkebb réteg pedig lényegében nem változtatott az eddigi vetésszerkezeten.
21 gazdát látogatottunk meg az utóbbi hetekben, több helyen látható volt, hogy törekednek a tavalyi évből kiindulva az öntözött területek megnövelésére, de van, aki tőszám-optimalizálással kísérletezik. Sokan úgy gondolták, hogy rövidebb tenyészidejű kukoricával kevesebb kockázatot vállalnak. Ha nem is teljes területen álltak át más technológiára a gazdák, legyen szó fajtaválasztásról, tápanyag-utánpótlásról vagy művelésmódról, egyre többen kísérleteznek kisebb-nagyobb területeken az eddigiektől eltérő módszerekkel. Mindenki azon van, hogy kitapasztalja, melyik az a tényező, aminek a változtatásával nagyobb termésbiztonság és ennek mentén több nyereség várható.
A kalászosokkal sokan annak is örülnek ha kijöttek nullára, a kukoricával viszont a termelési versenyben résztvevő gazdák mindegyike jól áll jelenleg, de meg is tettek mindent ezért az utóbbi hónapokban. Én úgy látom, hogy a gazdalátogatásoknak köszönhetően felbuzdult a versenykedv, odafigyelnek arra, amit csinálnak, érdeklődnek a többiek eredményességét illetően.
Bízom benne, hogy kezd előtérbe kerülni a gazdaságos termelés és nem csak a terméshozam maximalizálására koncentrálnak a termelők. Egyre többen megfogalmazzák azt is, hogy inkább a jó szakmai döntések meghozatala a fontos, mert akkor a támogatás már "csak" talált pénz" – összegezte a verseny eddigi tapasztalatait Daoda Zoltán.
Alább az idei versenyben rész vevő gazdákat soroljuk fel, a képek a Kukorica Kör által szervezett gazdalátogatások során készültek.
Az idei verseny résztvevőinél így néz ki a kukorica (a fotók június-júliusban készültek):
Bakó Norbert (Fácánkert)
Bartus Péter (Varsány)
Beregi Endre (Nagyvenyim)
Berki Gyula (Bicsérd)
Velez András (Szigetcsép)
Borbély István (Solt)
Csepregi Attila (Lajoskomárom)
Dusnoki Csaba (Dunapataj)
Farkas László (Zimány)
György Dániel és György Gergő (Cigánd)
Ménesbirtok (Bábolna)
A Bábolnai Ménesbirtok növénytermesztési vezetője, Vida László ottjártunkkor beszámolt arról, hogy a 2022-es szezon 1,5 tonnás hektáronkénti eredményt hozott a kukoricában, jobb években 7-9 tonnás termésátlagokat érnek el. A vele készült interjú ITT olvasható.
Mondok József (Karád)
Pájtli József (Tamási)
A Pájtli családi gazdaság tagjai közül legutóbb Pétert (a fotón bal oldalon) faggattuk arról, hogy miért tartja jónak a Kukorica Kör által szervezett versenyt, a vele készült interjú ITT olvasható.
Szőke Antal Tordas
Sztrakon Zsolt (Sóstófalva)
Török János (Zomba)
Fotók: Kukorica Kör Egyesület
Ha kíváncsi vagy a kukoricatermelési verseny eredményeire, kövesd az Agroinformot! Az Agroinform Média Kft. a Kukorica Kör Egyesület tagjaként követi az eseményeket, tarts velünk!