Hársházi Péter szentgáloskéri családi gazdálkodó 63 hektáron vetett cukorrépát idén, ám a növény elmondása szerint "borzasztó" állapotban van. A termelő közölte: a növény hatalmas hősokkot kapott, már az maga csoda, hogy még életben van. Tavaly 75 tonna termett hektáronként, ehhez képest most a 30 tonna a reális.

"Ez a túlélés éve, mivel nemcsak az alacsony hozam jelent gondot, hanem a magas kiadás is. Tavaly egy hektár cukorrépa termelési költsége nagyjából 500 ezer forint volt, az idén már közelebb jár a 600 ezerhez, ami azt jelenti, hogy nagyjából 40-50 tonnás átlaghozam kellene ahhoz, hogy megérje termelni" – fogalmazott a gazdálkodó.

Budai József szentgáloskéri családi gazdálkodó szerint a tartós aszályon kívül nagy problémát jelentett az is, hogy a nyáron gombabetegség támadta meg a növényt. Becsléseik szerint a tavalyi eredményekhez képest az idén csaknem 30 százalékkal lesz kevesebb a termés.

Pintér György somogyaszalói gazdálkodó már 50 százalékos terméskiesésre számít. Az ütemezés szerint november végén szállítják majd a répát Kaposvárra, a feldolgozóüzembe.

Hirják László, a szentgáloskéri Agrária Zrt. termelési igazgatója azt mondta: a tavalyinál nagyjából 20-30 százalékkal alacsonyabb hozammal számolnak. Azt remélik, hogy a kisebb hozamot kompenzálja a nappali meleg és a hűvös éjszakák váltakozásának köszönhetően magasabb cukortartalom. Abban azonban ő is egyetért: 40-50 tonnás hektáronkénti hozam feltétlenül szükséges ahhoz, hogy megérje termelni.


A Magyar Cukor Zrt. tájékoztatója szerint a kaposvári cukorgyár ellátásához 2024-ben 15 305 hektáron termelnek cukorrépát. Ez közel 20 százalékos növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest. Érdekes momentum, de az EU által készített termésbecslés augusztusban Magyarország esetében hektáronként 57,2 tonna átlagos cukorrépahozamot prognosztizált. A várható cukortartalom pedig valószínűleg jelentős mértékben meghaladja a sokéves átlagot.

Forrás: Sonline

Indexkép: Pixabay