Minden élelmiszer csomagolásán kötelezően szerepel a gyártási, illetve a lejárati idő. Az utóbbit célszerű szigorúan kezelni, hiszen a romlott ételek sok problémát, kellemetlen tüneteket, betegséget is okozhatnak. Azonban vannak olyan élelmiszerek, melyek igazán sokáig elállnak, ezekről a focus.de írt.
Egy jól feltöltött éléskamra sok előnnyel jár, beleértve a kevesebb élelmiszer-pazarlást és azt, hogy ritkábban kell boltba járni. Léteznek olyan termékek, amelyek alapvetőnek számítanak, különösen azért, mert gyakorlatilag sosem romlanak meg, amennyiben megfelelően vannak tárolva.
Természetesen ezekre a termékekre is ráírja a gyártó, hogy meddig őrzik meg a minőségüket, ami nem jelenti azt, hogy innentől kezdve a termék már nem ehető. A minőségmegőrzési dátum a gyártó garanciája arra, hogy a termék minősége eddig az időpontig változatlan marad – nem romlik meg, megőrzi színét, ízét, állagát.
Méz
A méz a korlátlan eltarthatóságú termékek egyik legismertebb példája. Az, hogy sokáig fogyasztható, az alacsony nedvességtartalmának és magas cukortartalmának köszönheti, amelyek gátolják a baktériumok szaporodását. Ha a mézet sikerül légmentesen tárolnunk, akkor gyakorlatilag korlátlan ideig fogyasztható.
Só
Egyetlen konyhából sem hiányozhat, soha nem romlik meg. Fontos azonban, hogy a sót szárazon tároljuk, mert a nedvesség csomósodást okozhat.
A méz a korlátlan eltarthatóságú termékek egyik legismertebb példája – fotó: pixabay.com
Ecet
Az ecet savassága meggátolja a mikroorganizmusok elszaporodását, így a konyhában bármikor használható. Ez különösen a fehér ecetre igaz. Az ízesített eceteknek is hosszú a szavatossági ideje, de ehhez hűvös, sötét helyen kell tárolni.
Rizs
Különösen a fehér rizs az az élelmiszer, amely szinte soha nem romlik meg. Száraz, hűvös és légmentesen záródó csomagolásban tárolva a fehér rizs évekig vagy akár évtizedekig is eláll. A barna rizs azonban a magasabb zsírtartalma miatt már rövidebb eltarthatósági idővel rendelkezik, de megfelelő tárolás esetén az is hosszú hónapokig megőrzi a minőségét.
Cukor
A cukor hasonlóan viselkedik mint a só: megköti a nedvességet, ez hajlamossá teszi a csomósodásra, de ennek ellenére mégsem romlik meg. Száraz és légmentesen záródó helyen kell tárolni.
Tiszta alkohol
A kiváló minőségű szeszes italok, például pálinka, vodka, tequila, whisky vagy rum sem romlanak meg. Amíg az üveg lezárva marad szinte örökké eltarthatók.
Indexkép: pixabay.com