A kalcium elengedhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez. Bár elsősorban a csontok és a fogak építőköveként ismert, fontos szerepet játszik a véralvadásban, az izomműködésben, az idegátvitelben és a vérnyomás-szabályozásban is. És mivel az elektrolitok közé tartozik, segít szabályozni a folyadékszintet is a szervezetben.

Mi történik a testünkkel kalciumhiány esetén?

Az elégtelen kalciumbevitel hosszú távon gyengíti a csontokat, és csontritkuláshoz vezethet, ugyanis ha a táplálkozás révén nem jutunk elegendő kalciumhoz, szervezetünk a csontokban lévő mennyiséget kezdi felhasználni, hogy fenntartsa a törékeny egyensúlyt a szövetekben és a vérben. Az enyhe kalciumhiánynak nincsenek egyértelmű jelei, súlyosabb esetben viszont a végtagok bizsergése, izomgörcs vagy akár szívritmuszavar is figyelmeztető jel lehet.

Mennyi kalciumra van szükségünk?

Ajánlások szerint a felnőttek napi átlagos kalciumigénye 1000 mg, fiatalabb korban viszont kb. 1300–1500 mg-ra van szükség, ahogy a terhesség és a szoptatás ideje alatt, valamint az 50 év feletti nők és a 65 évnél idősebb férfiak esetében is. A magyar lakosság kalciumbevitele jelentősen elmarad ettől. Vizsgálatok szerint a férfiak átlagosan 759 mg kalciumot fogyasztanak naponta, a nők pedig 691 mg-ot.

K2-vitamin is szükséges

A K2-vitamin szabályozza a kalcium lerakódását a szervezetben, lehetővé téve, hogy az eljusson a csontokhoz és a fogakhoz. A K2-vitamin megfelelő bevitele tehát csökkenti az érrendszeri károsodás kockázatát. Továbbá a kalciumot egy oszteokalcin nevű fehérje építi be a csontokba, melynek aktiválásához szintén szükség van K2-vitaminra.

A legjobb kalciumforrások

A kalcium számos élelmiszerben megtalálható. Ilyenek a tejtermékek, a leveles zöldségek (pl. brokkoli, kelkáposzta), a csontos halak (például a lazac és a szardínia) vagy a tahini, egyes élelmiszerekben (például a növényi alapú tejhelyettesítőkben) pedig dúsított formában is jelen van.

A kalciumbevitel mellett ügyeljünk a megfelelő D-vitamin-pótlásra is, ami elősegíti a kalcium felszívódását.

Forrás: divany.hu