A magnézium létfontosságú ásványi anyag, amely kulcsszerepet játszik az idegrendszer működésében, a vérnyomás és vércukorszint szabályozásában, valamint a csontok egészségének fenntartásában.

A napi ajánlott magnéziumbevitel felnőtt férfiak esetében 400–420 mg, míg nőknél 310–400 mg. Az amerikai lakosság közel fele nem viszi be a szükséges mennyiséget, amely fokozhatja például a szívbetegségek kockázatát. Az alábbiakban olyan gyümölcsöket mutatunk be, amelyek természetes módon segítenek feltölteni a magnéziumraktárakat.

1. Kaktuszfüge

A Mexikóból származó kaktuszfüge ovális gyümölcse édes és vitamindús. Egy csésze nyers kaktuszfüge 127 mg magnéziumot (a napi szükséglet 30%-a) tartalmaz. Emellett gazdag C-vitaminban és rostban is – előbbi támogatja az immunrendszert, utóbbi pedig az egészséges bélflórát.

2. Szárított füge

Egy csésze szárított fügében kb. 100 mg magnézium található. Emellett 14,6 gramm rostot is tartalmaz, ami a napi ajánlott rostbevitel több mint felét fedezi. B6-vitamint, kalciumot és polifenol antioxidánsokat is biztosít, amelyek segítenek a gyulladások csökkentésében.

3. Durián

A délkelet-ázsiai eredetű, erős szagú durián gyümölcsből egy csésze 72,9 mg magnéziumot tartalmaz (ami a napi ajánlott bevitel 17%-a). Továbbá 53%-ban fedezi a napi C-vitamin-szükségletet is, amely antioxidánsként működik, és hozzájárul a kollagénképződéshez.

4. Maracuja (passiógyümölcs)

A Dél-Amerikából származó maracuja egy csészényi adagja 68,4 mg magnéziumot (16,2%) biztosít. Emellett 16,7%-nyi A-vitamint is tartalmaz, ami létfontosságú a látás és az immunrendszer működése szempontjából.

5. Jackfruit

Az Indiából származó, akár 50 kg-ot is elérő jackfruitból egy csésze nyers gyümölcs 47 mg magnéziumot tartalmaz (napi ajánlott bevitel 11%-a). A gyümölcs rostban, C-vitaminban, káliumban és antioxidánsokban is gazdag.

6. Avokádó

Egy közepes avokádó 58 mg magnéziumot (14%) tartalmaz, továbbá egészséges zsírokat, B-vitaminokat és K-vitamint is. Támogatja a szív egészségét, valamint a vércukorszint egyensúlyát.

avokádó

Egy közepes avokádó 58 mg magnéziumot tartalmaz – fotó: Pixabay

7. Banán

A banán nemcsak káliumban, hanem magnéziumban is gazdag. Egy közepes banán 32 mg magnéziumot (8%) biztosít. Emellett B6- és C-vitamint, valamint rostokat is tartalmaz.

8. Fekete szeder

Egy csésze fekete szeder 29 mg magnéziumot (7%) nyújt. C- és K-vitaminban gazdag, valamint jelentős antioxidáns-tartalommal is bír, ami az immunrendszert erősíti.

9. Papaja

Egy csészényi trópusi papaja 30 mg magnéziumot (7%) tartalmaz. C- és A-vitaminban is bővelkedik, amelyek a bőr és az immunrendszer egészségét támogatják.

10. Málna

Egy csésze málna 27 mg magnéziumot (6%) biztosít, emellett rostokban és C-vitaminban is gazdag. Hozzájárul az emésztés megfelelő működéséhez és a védekezőképesség fenntartásához.

málna

Egy csésze málna 27 mg magnéziumot biztosít a szervezetünk számára – fotó: Pixabay

11. Görögdinnye

A nyári kedvenc, a görögdinnye egy csészényi mennyiségben 15 mg magnéziumot (4%) tartalmaz. Ezenfelül A- és C-vitaminban is gazdag, amelyek a látás, a bőr egészsége és az immunrendszer működése szempontjából is fontosak.

Forrás: health.com

Indexkép: Pexels