2023-at a köles évének nyilvánították. Azért éppen ezt a gabonát választotta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, mert az ellenálló képessége miatt - a klímakatasztrófát nem olyan jól tűrő növények helyett - millióknak jelenthet olcsó és tápláló alternatívát írja a novenyvedoszer.hu

köles

A köles nagyon érzékeny a hűvös időjárásra, emiatt a vetése csak akkor ajánlott, amikor a talaj hőmérséklete már tartósan meghaladja a 10-12°C-ot – fotó: pixabay.com

A köles az egyik legősibb gabonaféle

A kölesről az első adatok a Kr. előtt 7000-5000 év közötti Kínából származnak. Észak-Kína területén már a neolitkorban is a legelterjedtebb őshonos gabonanövény volt.

Afrikában, Ázsiában és Indiában több mint 4000 éve ismerik, ma is alapélelmiszernek számít. Az emberiség egyharmada fogyasztja rendszeresen.

Hazánkban egészen az ősidőktől kezdve kedvelt napi élelem volt, az 1190-es királyi oklevelek már említik. Évszázadokon át meghatározó volt a fogyasztása, de a búza, kukorica és a kenyér megjelenése fokozatosan kiszorította a felhasználását. Jelenlegi vetésterülete alig mérhető, viszont léteznek olyan intézetek és termelők, akik még mindig foglalkoznak ezzel a növénnyel. A  mostani kezdeményezés is várhatóan jót tesz majd a köles termesztésének és felhasználásának.

A köles nagyon érzékeny a hűvös időjárásra, emiatt a vetése csak akkor ajánlott, amikor a talaj hőmérséklete már tartósan meghaladja a 10-12°C-ot. Az optimális vetési idő így május elejétől július elejéig tart.

Előnye, hogy nagyobb terméskiesést okozó betegségek csak nagyon ritkán fordulnak elő az állományban. Másodvetésben is termeszthető.

köles

Olyan körülmények között is megterem - akár belvizes területeken, vagy gyengébb adottságú földeken - ahol a búza és a kukorica nem képes termőre fordulni – fotó: pixabay.com

A reformétkezés alapjává vált

Míg évszázadokon át a legszegényebbek táplálékának tartották, ma már a reformtáplálkozás meghatározó elemévé vált pozitív táplálkozásélettani hatásai miatt. Gluténmentes, magas beltartalmi értékekkel rendelkezik, fehérje összetétele megközelíti a búzáét, ásványi anyagok, vitaminok, esszenciális mikroelemek tárháza.

Rendszeres fogyasztásának számos olyan előnye van, amit érdemes kihasználni:

  • magas szilícium és kovasav- tartalma segíti a csontképzést, így a csontritkulás megelőzésére ajánlott
  • rendkívül gazdag magnéziumban
  • gluténmentes – emiatt a lisztérzékenységgel küzdők is bátran fogyaszthatják a felhasználásával készült ételeket
  • megelőzi a magas vérnyomás kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet
  • felfrissít és energiával tölt fel (B- vitaminokban gazdag)
  • erős antioxidáns
  • prebiotikum – segít növelni a bélrendszerben található „jó” baktériumok számát
  • triptofán-tartalma miatt hangulatjavító, szabályozza a szerotonin-szintet
  • magas fehérjetartalma van (50 gramm fedezi a javasolt fehérje-szükséglet 12%-át)
  • könnyen emészthető
  • vízben oldódó rostjai hozzájárulnak az egészséges emésztéshez
  • lassítja az öregedést
  • csökkenti a gyulladásokat
  • 100 gramm köles tartalmaz : 350 kcal-t, 9,5 gramm fehérjét, 68,76 gramm szénhidrátot, 3,9 gramm zsírt és 3,8 gramm élelmi rostot

A köles felhasználása

A kölesnek több fajtája is ismeretes (arany-, barna-, vörös- köles), a boltokban hántolt formában található meg. Sokféleképpen felhasználható: megfőzve édes vagy sós kása-alapnak, gyümölcsökkel, lekvárral vagy fűszerekkel ízesítve, leturmixolva – ízesítve pudingként, mivel jól duzzad, sűrítőanyagnak is alkalmas.

Zöldségekkel dúsítva, párolva vagy főve köretnek, rakott, töltött ételekhez, vagdaltakhoz a rizs helyettesítésére vagy egy részének kiváltására is tökéletes. A lisztjét sütésre is felhasználhatjuk, kenyérbe is tehetjük.

köles

Míg évszázadokon át a legszegényebbek táplálékának tartották, ma már a reformtáplálkozás meghatározó elemévé vált pozitív táplálkozásélettani hatásai miatt – fotó: pixabay.com

A köles válasz lehet a klímaválság égető kérdéseire

Az élelmiszerek alapanyagainak a megtermelése a jövő egyik legfontosabb kérdésévé vált. A ránk váró klímakrízis óriási kihívást jelent, amire idejében fel kell készülnünk.

A köles egy olyan nagy tűrőképességgel rendelkező növény, ami a  környezeti változásokhoz lényegesen jobban alkalmazkodik, mint a jelenlegi haszonnövényeink.

Olyan körülmények között is megterem - akár belvizes területeken, vagy gyengébb adottságú földeken - ahol a búza és a kukorica nem képes termőre fordulni. A köles rövid tenyészidejű, jól tűri a szárazságot, egyaránt alkalmas élelmiszeralapanyagnak és állati takarmánynak is.