A Mélyen vagy sekélyen? Tarlóhántás Agroinform webináriumon Daoda Zoltán az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója tartott előadást "Aszály – Túl sok eső – Termésbiztonság – Termőtalaj" címmel.

Nem most kell kitalálni a megoldást, hogyan kezeljük az aszályos, majd az azt követő túlzottan csapadékos időszakokat, hanem már 3-5 évvel ezelőtt kellett volna elkezdeni. Éppen ezért a hasonlóan szélsőséges időszakokra is el kell kezdeni a felkészülést már most, mert nem lesz jobb – hívta fel a figyelmet Daoda Zoltán a klímaváltozás hatásaira.

Ezután részletezte az esetlegesen kialakuló őszi–téli belvizek következményeit. A belvíz hatására a talaj biológiai tevékenysége megszűnik, a talajlakókat megtizedeli ez az állapot és oxigénhiány lép fel. Ennek következtében a már megművelt talaj visszaülepedik, nagymértékű a növénypusztulás a már elvetett (repce, kalászos) állományokban, roncsolódik a talajszerkezet, a vízborítás hatására a művelt talajrétegből a tápanyagok (főleg a nitrogén hatóanyagok) kimosódtak, valamint megnő a kifagyás, felfagyás veszélye. Mindemellett a gyökérzet környezetében toxikus termékek gyűlnek fel és a gyökerekben is autotoxinok keletkeznek. Előretörnek a gombás betegségek (pl.: fuzárium), megnő a talajrothadás veszélye. A gyökerek növekedése és a szárazanyag akkumulációja lelassul, majd degenerálódás is bekövetkezhet. A növények végül elpusztulnak, az agrárvállalkozásnak jelentős gazdasági kára keletkezik.

A MEGOLDÁS=a talaj szervesanyag-gazdálkodásának menedzsmentje: minden beavatkozás előtt végig kell gondolnunk, hogyan tudjuk a talaj szervesanyag-tartalmát növelni, stabilizálni, elősegíteni a kialakulását, a hátráltató tényezőket csökkenteni. Folyamatos munkára van szükség ahhoz, hogy termésbiztonságot ki tudjuk alakítani – emelte ki.

Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója

Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója – Fotó: Agroinform

Hozzátette, hogy a holt, szerves anyagok bomlása minden talajban zajlik: a fizikai degradáció, a mikorbiális bontás, a humifikáció és a mineralizáció különböző mértékű formáiban. A gazdáknak azonban azt tudni kell, hogy ezeket a termőtalaj javításának szolgálatába kell állítani.

Az AGRO.bio Hungary Kft. a talaj mikrobiológiában baktériumokkal, gombákkal és algákkal ad különböző ajánlást tarlókezelésben, talajépítésben.

A felvehető tápanyagok közül a nitrogén korlátlanul áll rendelkezésre a táblák felett a levegőben, ásványosodott formában pedig a talajban gyakran megtalálható a foszfor és a kálium. Ezeket talajbaktériumokkal hozzáférhetővé lehet tenni a termesztett növények számára – mondta.

A talajbaktériumok kumulatív hatásaként: a tápanyag-hozzáférhetőség biztosítását, az extracelluláris bioaktív szerves anyagok termelését, a biokontroll-hatású anyagok termelését, a cellulózbontást és a szerkezetépítést mutatta be. Utóbbi elengedhetetlen a talaj vízmegtartó-képességéhez, valamint annak javításához. A talajszemcsék a talajbaktériumok által előállított ragasztóanyagok segítségével válnak aggregátumoká, amelyekkel a talaj megfelelő szerkezetessége létrejön. Vannak őshonos és oltótermékekből származó talajbaktériumok, amelyek segítik ennek a ragasztónyáknak a feldúsulását.

Hozzátette, hogy a cellulóz bontása ugyancsak komplex folyamat, amely során a szármaradványok feltáródnak, felbomlanak és alkalmasak arra, hogy az utóvetemény tápanyagmérlegébe bekerüljenek. Ha ezeket lehordják a tábláról, igen költséges inputanyagként visszapótolni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a talajbiológia, azaz a talaj és benne a talajbakrétiumok, éalgák és -gombák nem csupán részei a növénytermesztésnek, hanem nélkülözhetetlen, sőt profitot erősen befolyásoló alapjai.

Az "Aszály – Túl sok eső – Termésbiztonság – Termőtalaj" című előadás prezentációja itt érhető el.

Daoda Zoltán bemutatta az AlgaTer talajalga készítményt, amely biológiai vízmegőrző: átszövi a talajt felső rétegét, majd felveszi és megtartja a vizet, ezzel az eróziós károkat is jelentősen csökkenti. Jól használható degradálódott, leromlott, valamint eróziónak, deflációnak kitett talajok javítására.

Ezenkívül szerves anyagban szegény talajok (pl. homok) és rossz vízháztartású talajokon is hatékony – emelte ki.

További információ:

agrobio.hu

Agro.bio