Nemcsak a nagyobb termelőknek, hanem a családi gazdaságoknak is van jövője a kalászos ágazatban és a mezőgazdaság minden más ágazatában is – mondta köszöntőjében dr. Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) főtitkára.

Hozzátette, hogy minden piacbefolyásoló kommunikáció és híresztelés ellenére a magyar piac védelmét biztosítani kell. "Biztosítani fogjuk!" – hangsúlyozta.

A Tervezz profittal! – Kalászos Agroinform webináriumot itt tudod visszanézni:

Poós Bernát, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fajtakísérleti referense a "Kalászos gabonafélék fajtahasználat és fajtakísérletek" című előadásában a kalászosok termesztéréről nyújtott átfogó képet. Kitért a fajtaválasztás és a nemesítés főbb szempontjaira. Részletezte a minőségi – fókuszban a malmi I. minősítésű –, a szárazságtűrési és a betegségekkel, valamint a kórokozókkal szembeni ellenállóság szempontjait, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy a nemesítések eredményeként a fajtákban rejlő terméspotenciál egyre nagyobb, és ez a technológiai fegyelem betartásával realizálódik.

Poós Bernát, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fajtakísérleti referense

Poós Bernát, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fajtakísérleti referense – Fotó: Agroinform

Az "Kalászos gabonafélék fajtahasználat és fajtakísérletek" című előadás prezentációja itt érhető el.

Rakos Atilla, a FMC-Agro Hungary Kft. területi képviselője "Az őszi kalászos gyomirtás a profit megalapozója" című szakmai beszélgetésben elmondta, hogy egyre erősödik az egyszikű gyomok – főként a nagy széltippan országos terjedése és – jelenléte a kalászosokban, valamint a klasszikus ősszel kelő gyomok (pl. a veronikafajok és a tyúkhúr) kora tavaszra nagyon megerősödhetnek, ezért sokkal hatékonyabb és olcsóbb, ha már ősszel védekeznek ellenük a gazdák. Megoldási javaslatokat mutatott be a korai védekezés módszereire és hatásaira.

Rakos Atilla, a FMC-Agro Hungary Kft. területi képviselője

Rakos Atilla, a FMC-Agro Hungary Kft. területi képviselője – Fotó: Agroinform

Az "Az őszi kalászos gyomirtás a profit megalapozója" című előadás prezentációja itt érhető el.

Horváth Zoltán, CHH Műszaki Kft. ügyvezetője "Baj van, toxinos a termény" című előadásában a toxineltávolítás lehetőségeit mutatta be. Felhívta a figyelmet arra, idén az Aspergillus flavus, amely az AflaToxin fertőzésért felelős, idén letarolta a kukoricát nemcsak Magyarországon, de a környező országokban is. Áttekintést adott arról, hogyan keletkezik a toxin, illetve a toxinfertőzés hogyan jelenik meg a betakarított terményben. Gépeket, eljárásokat mutatott be, amelyekkel csökkenthető a toxin mértéke a terményben, ugyanakkor arra is kitért, hogy egy nagyjából 70 százalékos toxincsökkentés milyen mennyiségi következményekkel jár.

Horváth Zoltán, CHH Műszaki Kft. ügyvezetője

Horváth Zoltán, CHH Műszaki Kft. ügyvezetője – Fotó: Agroinform

Az "Baj van, toxinos a termény" című előadás prezentációja itt érhető el.

Rozmán Szabina, a RWA Magyarország Kft. termény üzletágvezetője a "Kalászos terménypiaci kitekintés" című szakmai beszélgetésben felhívta a figyelmet arra, hogy az idei szélsőséges időjárás, az aszály jelentősen befolyásolta a kukorica minőségét, és ez azonnali hatást gyakorolt a kalászos növények árára is. A búza ára is, mindegyik minőségi kategóriában, elkezdett felfelé kúszni. Beszélt a jövőben várható áralakító tényezőkről, trendekről, és arról is, hogy a gazdáknak milyen kihívásokra kell felkészülni és válaszolni.

Rozmán Szabina, a RWA Magyarország Kft. termény üzletágvezetője

Rozmán Szabina, a RWA Magyarország Kft. termény üzletágvezetője – Fotó: Agroinform

Indexkép: Shutterstock