A Skóciában működő Nemzetközi Árpa Központ (International Barley Hub) kutatói egy nyolcéves kísérletsorozat eredményeként felfedezték, hogy az árpaszemek nagyságának alakulásáért a VRS3 megjelölésű gén a felelős – írja a dundee.ac.uk.

Ennek alapján kifejlesztettek egy olyan eljárást, amellyel a hatsoros árpa esetében a szemek nagyságát növelni, egyöntetűségét pedig javítani lehet. A kutatás eredményeit a Nature Communications folyóirat októberi számában tették közzé. A szemnagyság növelése nagyobb hektáronkénti terméseredménnyel jár együtt, a szemek egyöntetűségének viszont főleg az ipari feldolgozás szempontjából van jelentősége, mivel az javítja az áztatás során a vízfelvételt, valamint a csírázás egyöntetűségét.

árpa

Azonosították a szemek nagyságáért felelős gént – fotó: Shutterstock

A Központ elnöke, Colin West szerint az új eljárásnak óriási jelentősége van az évenkénti árpatermés fokozásában és whisky-, illetve sörgyártási minőség javításában, különösen az Egyesült Királyságban, ahol az árpa a legfontosabb növények közé tartozik.