Nichole Andrews dietetikus és táplálkozási szakértő elmondta, hogy melyik az a két élelmiszer, amelyet mindenképp kerülnünk kell ahhoz, hogy csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát.

Alkohol és feldolgozott húsok

„Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy bár egyre többen mondják, hogy már szinte minden, amit megeszünk, növeli a rák kockázatát, ez nem így van. Csak két olyan étel van, ami valóban növeli a rák kialakulásának kockázatát" – fogalmazott Nichole Andrews, aki szerint a legnagyobb veszélyt e tekintetben az alkohol és a feldolgozott húsok (hot dog, felvágottak, kolbászok, szalonna) jelentik. Hozzátette azt is, hogy minden alkoholtípus – beleértve a vörösbort is – növeli a kockázatot.

Kiemelte, hogy az alkohol az 1-es csoportba tartozó rákkeltő anyag (ugyanazon kategóriába tartozik, mint a dohány), és erősen összefügg az olyan rákos megbetegedésekkel, mint a mell- és májrák. Időnként egy-egy pohár ital még nem befolyásolja a vastagbélrák kialakulását, ám a napi két-három pohár már 20 százalékkal növeli a daganat kialakulásának esélyét. A túlzásba vitt alkoholfogyasztás pedig akár 40 százalékkal is hozzájárulhat a betegséghez.

A feldolgozott húsok, mint a szalonna, a felvágottak és a kolbász pedig kis mennyiségben is növelik a vastagbélrák kockázatát. Egy tanulmány szerint azoknál, akik hetente négyszer vagy többször ettek feldolgozott húst, 20 százalékkal nagyobb volt a vastagbélrák kockázata, mint azoknál, akik hetente kétszer vagy ritkábban fogyasztották ezeket az élelmiszereket.

Mekkora kockázatot jelent a cukor?

Nichole azt állítja, a cukor önmagában nem okoz rákot, és nem is növeli gyorsabban a kockázatot: "Ha magas cukortartalmú ételeket fogyasztunk, akkor valószínűleg kalóriatöbbletet fogunk fogyasztani. Ez azonban bármilyen élelmiszerre vonatkozhat, más ételekből is vihetünk be feleslegesen sokat, ami kalóriatöbblethez vezet, ami pedig zsírszövethez, és a zsírszövet az, ami növeli a rák kockázatát, nem maga az étel. A cukor önmagában nem okoz rákot. Ami valóban összefügg a rák kockázatával, az a felesleges zsírszövet, amely gyulladásos hormonokat termel, melyek elősegítik a tumorok növekedését" – magyarázza.

Magas zsírtartalmú étrend

Egyes tanulmányok viszont arra jutottak, hogy a magas zsírtartalmú étrend is növelheti a vastag- és végbélrák, valamint a húgyhólyagrák kialakulásának esélyét azáltal, hogy megváltoztathatja a bélbaktériumokat.

Kiemelik: a túlsúly nem csupán a szívet és a keringési rendszert terheli meg. A legújabb vizsgálati eredmények szerint az elhízás a vastag- és végbélrák kockázati tényezője is. Kiderült, hogy a magas zsírtartalmú ételek olyan változásokat válthatnak ki az emésztőrendszerben, amelyek fokozzák a gyulladást, és növelik az emésztőrendszerben kialakuló daganat esélyét. Ezzel szemben az alacsony zsírtartalmú étrendre való átállás segíthet megelőzni a vastagbélrákot.

Hogyan csökkenthető a kockázat?

Az orvosok szerint a vastagbélrák megelőzhető egészséges életmóddal, tehát az említett ételek mellőzésével, kiegyensúlyozott, rostban gazdag, főként növényi alapú élelmiszereket tartalmazó étrenddel, valamint rendszeres testmozgással. A normál testsúly mellett a megfelelő mennyiségű D-vitamin-bevitel is javítja a rák túlélési esélyeit.

Forrás: in.hu, divany.hu

Indexkép: Shutterstock