Ősszel is számos egészséges alternatíva áll rendelkezésünkre ételeink kiegészítésére, melyek rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak, érdemes ezekből minél többet fogyasztani ebben az időszakban.

Áfonya

Az áfonya kimagasló egészségügyi előnyei mellett kellemes ízt ad ételeinknek például joghurtba, smoothie-ba téve, nem csupán önmagában fogyasztva. Ha boltban vásárolunk áfonyalét, válasszunk cukrozatlan fajtát a táplálkozási előnyök maximalizálása érdekében. Egy csésze apróra vágott áfonya körülbelül 5 gramm élelmi rostot biztosít, elősegítve az egészséges emésztést és támogatva a kiegyensúlyozott bélmikrobiomot.

A kutatások szerint az áfonya számos egészségügyi előnnyel rendelkezik:

• tanulmányok szerint az áfonyakivonat magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segíthet gátolni bizonyos rákos sejtek növekedését;

• az áfonyában található vegyületek, mint például a kvercetin és az ursolsav, segíthetnek csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat;

• az áfonyában található proantocianidinek segítenek megakadályozni, hogy az E. coli baktériumok megtapadjanak a húgyhólyag falán, így a húgyúti fertőzések kockázata körülbelül egyharmadával csökkenhet.

áfonya

A kutatások szerint az áfonya számos egészségügyi előnnyel rendelkezik – fotó: Pixabay

Tök

A legtöbb tökfajtának ebben az évszakban van szezonja. A sütőtök élénk narancssárga árnyalata jelzi gazdag antioxidáns-tartalmát, különösen a béta-karotint, mely segít leküzdeni az oxidatív stresszt, és csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát. Egy csésze sütőtök biztosítja a napi ajánlott káliumbevitel kb. egyharmadát. A sütőtök kiválóan felhasználható köretekhez, levesekhez és süteményekhez is.

​Alma

A legtöbb fajta alma kora ősszel szüretelhető, így kiváló választás ételeinkbe, desszertekbe és önmagában fogyasztva is. Az alma különböző színei eltérő tápanyagtartalmat jelezhetnek. A zöld alma savanykás, és ideális finom piték és omlós sütemények elkészítéséhez, a piros és sárga fajták pedig egyedi előnyöket is kínálnak, így nagyszerű kiegészítői az őszi recepteknek.

alma

Az alma különböző színei eltérő tápanyagtartalmat jelezhetnek – fotó: Pixabay

Datolyaszilva

A datolyaszilvának több fajtája létezik, a két legnépszerűbb az amerikai és a japán datolyaszilva. Az amerikai datolyaszilva általában kisebb és kerek vagy ovális alakú. Éretten édes íze van, amit a méz és a sárgabarack keverékeként szoktak jellemezni. Éretlenül fogyasztva fanyar és keserű.

Ezzel szemben a japán datolyaszilva nagyobb, alakja paradicsomra emlékeztet, és a héja simább. Ezek általában édesebbek és enyhébbek, ízük a mangó és a sárgabarack keverékére emlékeztet. Keményen is, ropogósan is finom, de hagyhatjuk megpuhulni is, hogy pudingosabb, mézesebb ízű s textúrájú legyen. Általában késő nyártól őszig érik, így tökéletes kiegészítője a szezonális recepteknek.

​Gránátalma

A gránátalmából készült gyümölcslé nagyon finom, ízletes magvai nagyszerűek salátákban, gyógyászati felhasználása pedig hosszú múltra tekint vissza, például kiváló gyulladáscsökkentő hírében áll. A gránátalma védi a sejteket a károsodástól, és antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek az oxidatív stressz leküzdésében. Számos tanulmány szerint a gránátalma csökkentheti a vérnyomást, a koleszterinszintet és az artériás plakkok felhalmozódását, amelyek mindegyike hozzájárul a szív- és érrendszeri egészség fenntartásához.

gránátalma

A gránátalma védi a sejteket a károsodástól, és antioxidánsokat is tartalmaz – fotó: Shutterstock

Forrás: in.hu

Indexkép: Pixabay, Shutterstock