A DeLaval testkondíció kamerája mostantól szélesebb látószöggel érhető el a tejtermelő gazdaságok számára. Az új BCS 2.0 rendszer automatikusan beállítja az expozíciós értékeket, így a gazdáknak nem szükséges manuálisan módosítaniuk azokat. A rendszer lehetővé teszi a tehenek állapotának folyamatos és pontos megfigyelését, az adott nézetben lévő objektum alapján automatikusan beállítva a szükséges paramétereket.

delaval

A DeLaval BCS egy teljesen automatizált pontozási rendszer, melynek használatával megszűnnek a hagyományos, manuális testkondíció pontozásnál gyakran előforduló becslések és pontatlanságok – fotó: DeLaval Kft.

A tejtermelő gazdaságok számára kiemelten fontos a tehenek testkondíciójának folyamatos nyomonkövetése, hiszen ez közvetlen hatással van a tejtermelésre és a szaporodásbiológiai eredményekre. A testkondíció pontozás (Body Condition Scoring, BCS) bevált módszer a tehenek állapotának felmérésére, azonban a hagyományos, kézi módszerek időigényesek és szakértelmet igényelnek. Általában csak néhány alkalommal történik ilyen értékelés a laktációs ciklus során tapintás és vizuális megfigyelés alapján. Ezzel szemben a DeLaval BCS rendszer a gazdáknak lehetőséget biztosít arra, hogy napi szinten kapjanak pontos adatokat az állatok kondíciójáról.

A DeLaval BCS rendszer két alapvető részből áll: egy 3D kamerából, amely képeket készít az állatokról, valamint a DelProTM Farm Manager szoftverből, amely elemzi és feldolgozza ezeket az adatokat, közvetlenül csatlakozva a gazdaság számítógépes rendszeréhez.

delaval

A következetesen mért és pontos testkondíció pontértékek korai jelzőrendszerként működnek – forrás: DeLaval Kft.

A DeLaval BCS kamera minden egyes fejés során automatikusan rögzíti a tehenek kondíciópontszámait. Ezeket az adatokat a rendszer azonnal továbbítja a DelProTM Farm Manager telepirányítási rendszerbe, ahol a gazdák grafikus formában, a laktációs ciklussal összevetve követhetik nyomon az állatok testkondícióját.

A DelPro Farm Manager BCS eloszlási görbénél kiválaszthatjuk az állományt, egy tehéncsoportot vagy egyes teheneket.

A DelPro Farm Manager BCS eloszlási görbénél kiválaszthatjuk az állományt, egy tehéncsoportot vagy egyes teheneket – forrás: DeLaval Kft.

A DelProTM telepirányítási rendszer lehetőséget biztosít a gazdák számára, hogy grafikus formában kövessék nyomon a tehenek testkondíció pontszámainak alakulását az állományban. A grafikonon minden zöld pont egy-egy tehenet jelöl, így az egyes állatok kondíciója egyszerűen nyomon követhető. A részletes adatoknak köszönhetően a gazdák gyorsan reagálhatnak, ha egy tehén kondíciója eltér az ideálistól és szükség szerint módosíthatják a takarmányozási tervet.

A testkondíció pontozás előnyei a gazdaságok számára

A testkondíció pontozás lehetővé teszi a gazdák számára, hogy pontosabban alakítsák ki a takarmányozási stratégiát az egyes állatok szükségletei alapján. Ezáltal javul a tejtermelés hatékonysága. Ha például egy tehén túlkondicionált, a takarmány mennyiségét csökkenteni lehet, míg az alulkondícionált állatok esetében növelni kell a tápanyagbevitelt, így a gazdák optimalizálhatják a takarmányfelhasználást, hozzájárulva a gazdaságosabb termeléshez.

Zsóka István, a Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft. telepvezetője szerint a DeLaval BCS testkondíció pontozó kamerái nélkülözhetetlenek a gazdaság mindennapi állományellenőrzésében.

„A Dombegyházán található tejelő szarvasmarhatelepen egyik legfontosabb feladatom az állomány mindennapos egészségügyi monitoringja. Ennek a rutinnak szerves része azoknak az adatoknak a használata, amelyet a DeLaval BCS teskondíció pontozó kamerája biztosít. Az anyagcserezavarokkal küzdő tehenek kiszűrésében nagy segítséget jelentek ezek a kamerák. A laktáció első harmadában pontosan látjuk a kondíciópont változását, annak a trendjét és mértékét. A kamera egyik legfontosabb hozadéka számomra, hogy a DeLaval Kft. kollégáival összeállított kimutatások alapján nagyon egyszerűen ki tudjuk szűrni a ketózisban szenvedő egyedeket. Ezekben a listákban a laktációs napok száma, a tejcsökkenés mértéke és a kondíció csökkenése alapján pontosan tudjuk, hogy mely tehenekre kell nagyobb figyelmet fordítani. A fejőrobot abraketetését ugyancsak össze tudjuk hangolni a testkondíciópontokkal, ugyanis ha azt látjuk, hogy valamelyik egyed az elhízás felé tart, akkor számára csökkentjük a napi abrakmennyiséget.”

Ez a megközelítés biztosítja, hogy az állomány minden egyede a laktáció megfelelő szakaszában a megfelelő takarmányadaghoz jusson. Ennek eredményeként a gazdák csökkenthetik a túlkondicionált tehenek miatti többletköltségeket, miközben növelik a takarmányozás hatékonyságát és megtérülését.

A testkondíció pontozás nemcsak a takarmányozásra van pozitív hatással, hanem a szaporodásbiológiai eredményekre is. Azok a tehenek, amelyek a laktáció során kiegyensúlyozott testkondíciót tartanak, hamarabb lesznek készen az újabb termékenyítésre, így rövidebb idő telik el két laktációs ciklus között, és kevesebb termékenyítési próbálkozásra van szükség. A tehenek, amelyek a BCS görbén belül maradnak, általában optimális tejhozamot érnek el, míg a skálán kívül eső állatoknál megnövekszik a szaporodásbiológiai problémák és az alacsonyabb tejhozam kockázata.

A DeLaval BCS kamera lehetővé teszi a gazdák számára, hogy olyan adatokat gyűjtsenek, amelyeket korábban csak időigényes manuális mérésekkel tudtak beszerezni. Ennek köszönhetően, ha egy tehén kondíciója eltér az optimálistól, azonnal beavatkozhatnak és módosíthatják a takarmányozási tervet. Ez a rendszer támogatja a gazdákat abban, hogy hatékonyabban kezeljék állományukat, ami hozzájárul a költségek csökkentéséhez és a tejtermelés gazdaságosságának javításához.

A DeLaval BCS rendszer tehát nemcsak az állatok egészségét és termelékenységét javítja, hanem hozzájárul a gazdaság hatékonyságának növeléséhez is, csökkentve a költségeket és növelve a tejtermelés gazdaságosságát. A rendszer lehetővé teszi a gazdák számára, hogy folyamatosan reagáljanak az állatok kondíciójának változásaira, így hosszú távon javítva a termelés eredményességét.

Szerzők: Hege Péter termékmenedzser, DeLaval Kft., Dizseri Tamás szaktanácsadó, DeLaval Kft., Zsóka István telepvezető, Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft.