Közzétette őszi adócsomagját a pénzügyminisztérium, az erről szóló társadalmi egyeztetés a napokban zárult. Az adózás rendjéről szóló törvény több területen is jelentős változást hozhat. A tervezet szerint két lépésben a duplájára nőne a családi adókedvezmény összege: jövő év július elsejétől a korábbi másfélszeresére, 2026. január elsejével pedig kétszeresére emelkedne. Ez azt jelentheti, hogy az összevont adóalapot nagyobb összegű családi kedvezménnyel lehet csökkenteni, vagyis a jogosultak kevesebb személyi jövedelemadót fizetnek be az államkasszába, azaz több lesz a nettó jövedelmük.


A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy 2025 nyarától egy kiskorú gyermek után havonta nem 10 ezer forint adómegtakarítás vehető igénybe, hanem 15 ezer, majd 2026-tól 20 ezer forint. A két- és háromgyermekesek esetén is arányosan változna a kedvezmény, így a három gyermeket nevelők esetében 2026-tól havonta nem 99 ezer forint, hanem 198 ezer forint maradhat majd a nagycsaládok kasszájában.

forint

A családi adókedvezményre jogosultak kevesebb személyi jövedelemadót fizetnek be az államkasszába, azaz több lesz a nettó jövedelmük – forrás: Pixabay

Változhat a szocho is. Most a munkaerőpiacra lépők után a munkáltatóknak két évig nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük, ami a tervezet értelmében 2025. január elsejével változna. Másrészt a kedvezményt csak azon újonnan felvett munkavállalók után lehetne majd igénybe venni, akik az elmúlt 12 hónapban legfeljebb 3 hónapig dolgoztak más munkáltatónál. Emellett a munkáltató a korábbi kétéves időtartam helyett csak egy évig csökkenthetné a szociális hozzájárulási adó alapját a minimálbér összegével és az egy év helyett további fél évig a minimálbér 50 százalékával.


A Pénzügyminisztérium tervezete szerint módosulnának az egyéni vállalkozók és mezőgazdasági őstermelők adózásával kapcsolatos szabályok is: különböző mértékben változna a jövedelem kiszámításánál a bevételekből levonható költséghányad, attól függően, hogy milyen tevékenységet folytatnak.

A mezőgazdasági őstermelők esetében 90 százalék lesz az elszámolható költséghányad. Az egyéb mezőgazdasági tevékenységet folytatók esetében ugyanez 80 százalék.

Forrás: VG.hu