Megjelent a KAP Nemzeti Irányító Hatóság 45/2024. számú közleményében módosította a korábbi – 6/2024. számú – közleményét a forgatás nélküli talajművelés esetén használható növényvédő szer hatóanyagok listájáról.

Ennek értelmében a "Forgatás nélküli talajművelés szántóterületen" gyakorlat során használható növényvédő szer hatóanyagok (AÖP 4. lista) módosult a 2024-es kérelmezési évre vonatkozóan.

Felhívják a figyelmet arra, hogy

  • a listán felsorolt hatóanyagú készítményeket a hatályos engedélyokiratukban foglaltak betartása mellett lehet felhasználni.
  • a növényvédő szerekhez adagolható segédanyagok, illetve adalékanyagok a hatályos engedélyokiratukban foglaltak betartása mellett, további korlátozások nélkül felhasználhatók.
  • a növényvédő szerek forgalomba hozataláról valamint a 79/117/EGK és a 91/414/EGK tanácsi irányelvek hatályon kívül helyezéséről szóló 1107/2009/EK rendelet 23. cikke szerinti egyszerű anyagok korlátozás nélkül felhasználhatók.

Az AÖP 4. lista itt érhető el.

Kiemelték, hogy a listához tartozik egy kiegészítő lista, mely tartalmazza, hogy az összesítő kultúrák alá mely alkultúrák tartoznak. Ez a lista itt érhető el.

Forrás: kap.gov.hu

Indexkép: Shutterstock