Legutóbb a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Termékmustráján a gyümölcsszörpöket vizsgálta. Ennek eredményeként 24 termék gyártója, forgalmazója pályázhat a KMÉ-védjegy arany fokozatára.
A Termékmustra a Nébih szakemberei által koordinált, laboratóriumi, érzékszervi és csomagolástesztből álló komplex vizsgálatsorozat. A polcfelmérést követően összesen 98 gyümölcsszörp analitikai és mikrobiológiai vizsgálatára került sor a hivatal laboratóriumaiban.
A laboratóriumi vizsgálatok után 92 termék vehetett részt a minőségmustrán, ahol a gyümölcsszörpöket érzékszervi szempontok alapján értékelték a résztvevők. Az eseményre az Agrárminisztérium és a Nébih munkatársai mellett a termékcsoport gyártói és forgalmazói, dietetikusok, gasztronómiai szakértők és egyetemi oktatók is meghívást kaptak.
A laboratóriumi vizsgálatok után 92 termék vehetett részt a minőségmustrán – Fotó: Shutterstock
A minőségmustrán a 38 legjobbnak ítélt termék szerepelt a csúcsbírálaton és a csomagolásteszten.
Az összesített eredmények alapján 24 gyümölcsszörp – gyümölcs alapanyag szerint öt eper, öt feketeribizli, négy málna, három áfonya, három pirosribizli, kettő erdei gyümölcs, egy mangó, valamint egy meggy – került a legjobbak közé.
Így ezen termékek gyártója vagy forgalmazója számára megnyílt a lehetőség a KMÉ-védjegy arany fokozatának megpályázására – közölte a Nébih.