dió igazi kincs, mert amellett, hogy finom, rendkívül egészséges is: tele van antioxidánsokkal, rostokkal és tápanyagokkal. Kutatások eredményei szerint a rendszeres diófogyasztás mérsékelheti a koleszterinszintet, valamint csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Hasznos,  ha van otthon mindig belőle, azonban az már korántsem mindegy, hogyan tároljuk – írja a 168.hu.

dió

Fontos, hogy mindig csak teljesen ép, sérülés- és repedésmentes terméseket tároljunk – fotó: pixabay.com

A dió könnyen avasodik

A dió őshonos Magyarországon, az egész országban megterem. Nem véletlen, hogy olyan sok süteménynek, ételnek az alapanyaga, és tipikus szereplője a téli menünek is. De mit tehetünk azért, hogy sokáig élvezhető maradjon az íze?

Sokan tárolják a dióbelet a kamrában, ami a közhiedelemmel ellentétben nem jó ötlet. A dióbelet ugyanis a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban kell tárolni ahhoz, hogy sokáig friss és finom maradjon. Ennek egyszerű a magyarázata: a dió és úgy általában a diófélék nagy mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírt, ami hajlamos az avasodásra. A romlást folyamatát nagymértékben gyorsíthatja a fény, az oxigén és a hőmérséklet is.

Sokáig eláll

Éppen ezért a dióbelet célszerű betenni a hűtőbe vagy a fagyasztóba, így hosszabb ideig megőrizhető az íze. A szakértők szerint a tárolás titka a levegő. Mielőtt feltörnénk és eltennénk a diót, alaposan szárítsuk ki, tegyük egy olyan zsákba, amit jól átjár a levegő. A tárolásra olyan helyet válasszunk, ami szellős és hűvös, így sokáig, akár több éven át is megőrzi a dió a frissességét bontatlan állapotban.

Fontos, hogy mindig csak teljesen ép, sérülés- és repedésmentes terméseket tároljunk, majd, ha kibontottuk vagy használjuk fel vagy tegyük a hűtőbe.

Amit viszont soha ne tároljunk a hűtőben

Fontos tudni, hogy bizonyos ételeket nem ajánlatos a hűtőben tárolni. Ilyen például a burgonya,  aminél a hideg cukorrá alakíthatja a benne található keményítőt, így a krumpli íze jelentősen megváltozhat, ráadásul sokkal hamarabb meg is romolhat. A paradicsom is jobb helyen van a hűtőn kívül, mert a túl hideg környezet hatására csökkenni fog a paradicsomban található ízanyagok mennyisége.

A burgonya a konyhapulton sincs jó helyen, mert hamar tönkre tud menni a napfény, a levegő és a nedvesség hatására is. A burgonyát ezért sötét, hűvös, de nem túl hideg helyen ajánlatos tartani ahhoz, hogy megőrizze a frissességét.