Tartósan magasan van a magyar eper ára – fotó: Shutterstock
Kelemen Péter hozzátette: az idei termés mennyiségében elmarad az ideálistól, de nem feltétlenül a tavaszi, hanem még az előző őszi fényszegény és csapadékos idő miatt. A növények fejlődésére nem hatott kedvezően, így kevesebb volt a virágkezdemény idén tavasszal. A szakember szerint a szállítási költségek ellenére is olcsóbb a spanyol és a görög földieper, mint a hazai:
a Budapesti Nagybani Piacon jelenleg 1000-1200 forint között mozog az import, míg 2000-2400 forint a magyar I. osztályú gyümölcs kilója.
A árkülönbséget Kelemen Péter azzal magyarázza, hogy kedvezőbb dél-európai klíma és a fejlettebb kertészeti technológia miatt lényegesen magasabb hozamokat takarítanak be hektáronként. Illetve a hazai szamócakínálat szűkössége is befolyásolja az árakat. Magyarországon összességében 800 és 1000 hektár között lehet a teljes szamóca termőfelület, és 10-15 ezer tonna lehet az éves termésmennyiség. A görög és a spanyol termés hektárban és mennyiségben is ennek a többszöröse.
Nem minden eper magyar, ami annak tűnik
Legfeljebb csak remélhetjük, hogy amit úgy hirdetnek, az tényleg valamelyik magyar termelőtől származik. Rengetegen ügyeskednek az import eperrel és szinte lehetetlen eldönteni az eredetét. A FruitVeB alelnöke szerint, ha biztosra akarunk menni, akkor vagy közvetlenül a termelőtől, akár kisebb piacokon, akár online, esetleg Szedd magad akció keretében vagy nagyáruházban vásárolunk földiepret.