A jénai Max Planck Intézet kutatói – Dr. Gerd Gleixner professzor irányításával – nyolc éven keresztül vizsgálták a németországi talajok összetételét, minőségét és az élő környezetre gyakorolt hatását. A vizsgálat során egy nagyon aggasztó jelenséget tártak fel.
Kutatásuk szerint a talajok fokozatosan elvesztik a beszivárgó vizek megszűrését biztosító képességüket, és ennek következtében többféle szennyező anyag kerülhet a talajvíz mélyebb rétegeibe.
Ennek oka főleg az, hogy az ismétlődő szárazság és hőség hatására a talajban található szén gyorsan kiszárad, repedések keletkeznek, és a lehulló esővíz – a felszíni szennyeződésekkel együtt – szűrés nélkül leszalad a mélyebb rétegekbe, így a talajvíz minősége a mélyebb rétegekben ugyanolyan, mint a legfelső (szűretlen) rétegben.
A természetes szűrés hiánya hosszabb távon beláthatatlan következményekkel járhat. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek, például az erős aszályok vagy a heves esőzések a káros anyagok felhalmozódásával erősebben szennyezhetik a talajvizeket, és a talajvízben oldott anyagok jelentős része káros hatást gyakorol a környezetre.
Forrás: topagrar.com
Indexkép: Shutterstock