A gazdálkodók jó része az utóbbi aszályos és értékesítési nehézségekben bővelkedő években felélte a tartalékait, miközben a KAP Stratégiai Terv keretében sorra jelennek meg a különböző beruházási pályázatok, melyek megvalósítása rendkívül tőkeigényes. Adódik a kérdés: mégis üres zsebbel hogyan lehet sikeresen projekteket megvalósítani?

Az alábbi összefoglalóból kiderül, az OTP Bank milyen finanszírozási megoldásokat kínál.

szarvasmarha

A beruházási pályázatok megvalósításához komplex szakmai segítséget kínál az OTP Bank – Fotó: Shutterstock

A mezőgazdaságnak az új pályázatok adhatnak lendületet

Az OTP Bank tapasztalatai alapján a szántóföldi növénytermesztők – akiket a leginkább érint az aszály, a jégkár, vagy a viharok okozta szélsőséges időjárás – a legvisszafogottabbak a hitelfelvétel terén. Ők az év második felében várhatóan főként a forgóeszköz-finanszírozással élnek majd az idei negatív időjárási hatások miatt. A szektor növekedésének újraindításához a legfontosabb segítséget a már megjelent, új pályázati felhívások jelentik: feldolgozó üzemek komplex fejlesztésére; kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó, és a betakarítást követő (post harvest) fejlesztésre; valamint állattartó telepek fejlesztésére lehet támogatásokat nyerni.

Agrárvállalkozások számára rendelkezésre álló finanszírozási lehetőségek

Lépjen kapcsolatba az OTP Agrár értékesítési tanácsadóival!

Kamattámogatás és garanciadíj-támogatás

Várhatóan a hitelfelvételi kedvet, valamint a bankok finanszírozási aktivitásait is jelentősen erősíteni fogja − a KAP Stratégiai Tervben jóváhagyott − a projekt elszámolható költségeinek 10%-áig felhasználható kamatköltség- és 5%-áig felhasználható kezességidíj-támogatás. A gazdák ezeket a támogatott projektek megvalósítását szolgáló beruházási hitelekhez igényelhetik. További segítséget jelenthet a piaci szereplőknek, hogy az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) intézményi garanciájával erősíthetik az ügyletek fedezeti oldalát: a pályázati felhívásban megfogalmazott feltételek teljesítése esetén a projekt megvalósításához igénybe vett beruházási hitel kezességi díjának jelentős részét visszaigényelhetik.

üvegház

Elstartoltak az új pályázatok – Fotó: Shutterstock

Papírmunka, beruházás, elszámolás – projektmenedzsment elejétől a végéig

A beruházási pályázatok benyújtása és megvalósítása során az OTP Bank nemcsak pénzügyi eszközökkel segíti ügyfeleit, hanem átfogó szakmai támogatást is nyújt.

Az OTP szakértői

  • aktívan részt vesznek a megfelelő pályázati lehetőségek kiválasztásában,
  • segítenek a pályázati dokumentációk összeállításában,
  • a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésében
  • és közreműködnek a pénzügyi tervezésben is.

Fontos szerepet játszanak az előkészítési folyamatokban, ahol folyamatosan tájékoztatják ügyfeleiket a pályázati szabályozások és követelmények változásairól, hogy a benyújtott projektek minden szempontból megfeleljenek az aktuális feltételeknek.

A bank tanácsadói szerepét erősítve nyújt segítséget a projektmegvalósítás során is, figyelemmel kísérve a projektek előrehaladását, támogatva a hatékony költségtervezést és az optimális ütemezést. A teljes folyamatot átfogó szakmai támogatás keretében az OTP Hungaro-Projekt Kft., az OTP Bank Csoport tagja is rendelkezésre áll, amely 2002 óta foglalkozik pályázati tanácsadással, pályázatírással, finanszírozással és projektmenedzsmenttel. Ennek révén az OTP Bank ügyfelei, legyenek azok gazdasági társaságok, szervezetek, egyéni vállalkozók vagy családi gazdaságok, teljes körű szakmai hátteret kapnak a beruházásaik sikeres megvalósításához.

Likviditás mindenek felett

2024-ben az agrár- és vidékfejlesztési támogatások által csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás áll a gazdák rendelkezésére. Ez a forrás elegendő a hozzáadott érték növelésére, az élelmiszertermelésünk fenntarthatóságának erősítésére, a hazai gazdaság- és vidékfejlesztési célok megvalósítására, valamint az uniós zöld elvárások egyidejű teljesítésére is. A program összetettségét jól mutatja, hogy a nyilvánosságra hozott menetrend szerint összesen 69 egymástól független pályázati lehetőség közül választhatnak az agrárium szereplői 2024-ben.

gyomirtás

Jelentősen nőttek a termelési költségek – Fotó: Shutterstock

Az OTP Bank tapasztalatai alapján az elmúlt két évben jelentősen nőttek a termelés költségei, és éppen ezért ennek finanszírozására volt nagyobb igény a mezőgazdaságban, a fejlesztések tekintetében visszafogottabb volt a hitelkereslet. „Az új KAP keretében több olyan pályázat érkezik, amelyekben a generációs megújulás és az üzemfejlesztés áll a középpontban. A korábban népszerűnek számító felhívások alapján biztos vagyok abban, hogy az érdeklődésben nem lesz hiány, mi pedig továbbra is partnerei vagyunk a pályázóknak. Ugyanakkor ki kell emelnünk, hogy finanszírozói oldalról is hosszú távon kell elköteleződni egy beruházás mellett. Ezen kívül számunkra az innováció is komoly jelentőséggel bír".

Agrárvállalkozások számára rendelkezésre álló finanszírozási lehetőségek

Lépjen kapcsolatba az OTP Agrár értékesítési tanácsadóival!

Az agrárvállalkozások többsége most kivár, és gőzerővel tervezi a beadandó pályázataihoz kapcsolódó projekteket. „Van egy pályázatíró társaságunk, az OTP Hungaro-Projekt, amellyel idén tavasszal egy roadshow keretében körbeutaztuk az országot, hogy bemutassuk a KAP stratégiai tervben látható változásokat, és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatást. Fontosnak tartom, hogy az ügyfélkapcsolat ne egyszerűen egy pénzügyi vagy számlavezetői kapcsolatot jelentsen, hanem szakmai tanácsadóként működjünk együtt az ügyfeleinkkel" – mondta Szabó István, az OTP Bank Agrárgazdasági Értékesítési Igazgatóságának igazgatója hangsúlyozva, hogy a bank kiemelt feladatának tartja a rendelkezésre álló információk megosztását az ügyfelekkel. Mivel az állami támogatások jelentős része utófinanszírozású, a gazdáknak fontos kérdés, hogy hogyan tudják áthidalni a pályázati források érkezése és az azok megítélése közötti időszakot. Az OTP Bank ebben az időszakban is likviditást biztosít ügyfeleinek, és erre több típusú finanszírozási megoldás áll rendelkezésre.

Stabil cash flow – létezik?

A Bank pénzügyi eszközei kiemelkedően fontos szerepet játszanak a mezőgazdasági vállalkozások cash flow-jának stabilizálásában, mivel ezen ágazatban a bevételek gyakran szezonálisak, míg a költségek folyamatosan jelentkeznek. Az OTP által kínált rugalmas hiteltermékek, például a forgóeszköz-finanszírozás vagy az agrártámogatás előfinanszírozási hitelek lehetővé teszik, hogy a gazdálkodók áthidalják ezeket az időszakos likviditási problémákat. Ezek a hitelek biztosítják, hogy a vállalkozások a bevételek beérkezése előtt is fedezni tudják működési költségeiket, mint például a vetőmag, a műtrágya vagy a géppark karbantartásának költségeit.

Továbbá az OTP Bank által kínált agrár támogatás-előfinanszírozási hitelek révén a mezőgazdasági vállalkozások a támogatások kifizetése előtt hozzájuthatnak a szükséges pénzeszközökhöz, így biztosítva a zökkenőmentes pénzügyi tervezést és a likviditást.