A maradékmentés buktatói: egészségügyi kockázatok
A hétköznapokban gyakran előfordul, hogy újramelegítjük az ételeinket, hiszen senki sem szereti kidobni a maradékot. Ez azonban nem mindig veszélytelen – bizonyos ételek újramelegítése akár súlyos egészségügyi kockázatokkal is járhat!
A táplálkozási szakértők szerint van három olyan élelmiszer, aminek az újramelegítését különösen ajánlott elkerülni.
Miért veszélyes az újramelegítés?
Az újramelegítés során az ételek kémiai összetétele megváltozhat, és olyan mérgező anyagok szabadulhatnak fel, melyek akár a vesekárosodással is összefüggésbe hozhatók. Emellett bizonyos ételek lehűtése, majd újbóli felmelegítése olyan, nehezen elpusztítható baktériumok elszaporodását is elősegítheti, mint az E. coli (Escherichia coli) vagy a Listeria monocytogenes.
Három étel, amit soha ne melegíts újra
Spenót
A spenót oxálsavat tartalmaz, amely az újramelegítés következtében „kristályosodik", és mérgezővé válhat. Ez növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát. Emellett a spenót által tartalmazott nitrátok nitritekké alakulnak, amelyek mérgezőek: amennyiben a bélben található vegyületekkel kölcsönhatásba kerülnek, olyan anyagokat hoznak létre, melyek növelhetik a bélrák kialakulásának kockázatát. Továbbá a spenótlevelek liszteriózist okozhatnak a Listeria monocytogenes nevű baktérium elszaporodása következtében.
Tea
Az újramelegített tea nemcsak keserűbbé válik, de a benne lévő tanninok mennyisége is megemelkedik, aminek következtében az addig „nyugvó" baktériumok is aktiválódhatnak.
Rizs
A rizs talán a legveszélyesebb élelmiszer az újramelegítés szempontjából. Amikor a főtt rizs kihűl, Bacillus cereust tartalmazhat, azaz egy spóraképző, ételmérgezést okozó baktériumot. Ennek spórái hőállóak, és hányást, hasmenést, hasi görcsöket okozhatnak. Azonban ha betartunk bizonyos szabályokat, azzal csökkenthető a fertőzés veszélye. A rizs újramelegíthető, ha a főzést követő két órán belül légmentesen lezárt tárolóban hűtjük le a hűtőszekrényben. De ha reggel főzzük meg a rizst, és csak este tesszük hűtőbe, nagy az esély a Bacillus cereus kialakulására.
Miért nagyon fontos az ételek tárolására vonatkozó szabályok betartása?
Ha a rizst nem megfelelően főzzük, tároljuk vagy melegítjük újra, akár végzetes bakteriális fertőzést is okozhat, ugyanis szobahőmérsékleten vagy többszöri újramelegítéssel tökéletes feltételek alakulnak ki a baktériumok elszaporodásához. De az ételmérgezés veszélye nem csupán a rizsre vonatkozik.
Egy belga fiatal öt napig tárolta szobahőmérsékleten a spagettit, majd újra megmelegítette és elfogyasztotta. Ezt követően hányingert, hasi fájdalmat, fejfájást, hasmenést és hányást is tapasztalt. A férfi 10 órán belül meghalt. Az esetet a Bacillus cereus spóraképző baktérium okozta.
A maradékmentés fontos, de ne feledjük: az egészségünk mindennél fontosabb!
Forrás: noklapja.hu
Indexkép: Shutterstock